Και μετά το Wikileaks το ... Luxleaks

Παράδεισος φοροδιαφυγής είναι το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας “Τα Νέα” σε συνεργασία με τη Διεθνή Σύμπραξη Δημοσιογράφων (ICIJ) και τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης στον πλανήτη. Η έρευνα βασίζεται σε έγγραφα που διέρρευσαν και αποκτήθηκαν και αποκτήθηκαν από την ICIJ.

Σύμφωνα με αυτά, 343 διεθνείς επιχειρήσεις, ανάμεσά τους η Pepsi, η ΙΚΕΑ και η FedEx, έχουν εξασφαλίσει μυστικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο, επιτρέποντας σε πολλές από αυτές να μειώσουν τις συνολικές φορολογικές τους υποχρεώσεις, διατηρώντας παράλληλα μικρή παρουσία στο μικροσκοπικό δουκάτο της Κεντρικής Ευρώπης.

Αυτές οι εταιρείες εμφανίζονται να έχουν διοχετεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από το Λουξεμβούργο και να έχουν εξοικονομήσει δισ. ευρώ σε φόρους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε σχεδόν 28.000 σελίδες απόρρητων εγγράφων από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων και μία ομάδα περισσοτέρων των 80 δημοσιογράφων από 26 χώρες.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Λουξεμβούργο επί μήνες συγκρούονται για την απροθυμία του τελευταίου να κοινοποιήσει πληροφορίες σχετικά με φορολογικές αποφάσεις του στην ΕΕ, η οποία διερευνά κατά πόσον οι συμφωνίες της χώρας με την Amazon και τη Fiat παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο. Το Λουξεμβούργο παρείχε κάποιες πληροφορίες στην ΕΕ αλλά αρνήθηκε, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, να κοινοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των εγγράφων που σχετίζονται με τις φορολογικές αποφάσεις.

(φωτό: Reuters)

Ολόκληρο το άρθρο στο:

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=648442

Για το βίντεο με την αποστολή των “ΝΕΩΝ”:

http://www.tanea.gr/videos/economy/video/?vidid=456337