Στοιχεία... «στάσης πληρωμών»

Σε σχεδόν άτυπη «πλήρη» στάση πληρωμών του κράτους παραπέμπουν τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στο τέλος Μαΐου, οι οποίες ξεπέρασαν τα 5 δις ευρώ από 4,8 δις ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου και 3,8 δις ευρώ στις αρχές του χρόνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο τέλος Μαΐου ήταν 5,04 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 4,3 δις ευρώ αφορούσαν υποχρεώσεις προς προμηθευτές και τα 734 εκατ. ευρώ εκκρεμούσες επιστροφές φόρων.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης προκύπτει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου ανήλθε στα 557 εκατ. ευρώ όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα ήταν 1,1 δις ευρώ.

Η σημαντική μείωσή του οφείλεται στο γεγονός ότι ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία παρουσίασαν πρωτογενές έλλειμμα 529 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 258 εκατ ευρώ, οι φορείς του Δημοσίου έλλειμμα 419 εκατ. ευρώ αντί πλεονάσματος 735 εκατ. ευρώ, ενώ οι δήμοι κατέγραψαν πλεόνασμα 145 εκατ. ευρώ, αντί πλεονάσματος 231 εκατ. ευρώ.