Δεν θα μάθουμε ποτέ αν έχει δίκιο ο «Economist» όταν υποθέτει ότι η συμφωνία θα είχε «ηπιότερα» μέτρα αν γινόταν δεκτή η πρόταση των δανειστών και δεν αποφάσιζε η κυβέρνηση το δημοψήφισμα. Το βέβαιο όμως είναι ότι, κατά κοινή ομολογία και της κυβέρνησης όλο το τελευταίο διάστημα, οι όροι του νέου δανεισμού θα είναι οδυνηροί. Μένει να διαπιστωθεί στην πράξη, και μάλιστα σήμερα κατά πάσα πιθανότητα, εάν θα ισχύσει η πρωθυπουργική δέσμευση για δικαιοσύνη και αναπροσανατολισμό των βαρών στους «έχοντες».
Πάντως, οι εκδοχές των μέτρων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και βασίζονται στο κυβερνητικό αίτημα προς τον ESM που περιλαμβάνει αναφορές σε φορολογία και συντάξεις, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Η «Ημερησία», για παράδειγμα, αναφέρει αλλαγές στο ΦΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες στον συντελεστή 23% μεταφέρονται η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα (από 13% που είναι σήμερα), στο 13% ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (από 6,5%), παραμένει ο ΦΠΑ 13% για τα βασικά και φρέσκα είδη διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και το φυσικό αέριο, ενώ μειώνεται από 6,5% σε 6% ο ΦΠΑ για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.
Σημειώνει επίσης ότι «το νέο καθεστώς θα φέρει ανατιμήσεις σε όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, αναψυκτικά, χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ. καθώς θα έχουν ΦΠΑ 23% από 13% που είναι τώρα).
Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ αναφέρει αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% έως και 185,71% για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, τα οποία θα αποκτηθούν εντός του τρέχοντος έτους και αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ο φόρος θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.
Στο Ασφαλιστικό προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αύξηση της ποινής τους με στόχος να μη συνταξιοδοτείται κανείς πριν από τα 67 ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης έως το 2022.
Τα συνολικά ποσά των μέτρων είναι άγνωστα προς το παρόν. Θυμίζουμε ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της, ανερχόταν σε περίπου 8 δισ. Ευρώ. Σε επόμενη πρότασή της η κυβέρνηση εκτιμούσε το ύψος των αναγκών της χώρας για την επόμενη διετία στα 29,1 δισ ευρώ. Χθες ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται σε εκτίμηση του ΔΝΤ για τις ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια που αγγίζουν τα 50 δισ. Πάντως, η «Ναυτεμπορική» κάνει λόγο για «πακέτο μέτρων 10-12 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα δάνειο έως 51 δισ.».
Η πρόταση συζητείται σε σύσκεψη που έχει από νωρίς σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.
Σχετικά με τα χρήματα που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, κυβερνητική πηγή ανέφερε πριν από λίγο ότι αυτό θα καθοριστεί από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της τριετίας, οι οποίες βρίσκονται σε συνάρτηση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τα έσοδα.
Κυβερνητική πηγή χαρακτηρίζει εξάλλου ανακριβή, δημοσιεύματα που προσδιορίζουν το ύψος των μέτρων του τριετούς προγράμματος.
Σύμφωνα με τον Τύπο σήμερα αναμένεται να φτάσει στα χέρια των πολιτικών αρχηγών το κείμενο με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς.
Πάντως, οι Γερμανοί δεν απαιτούν πλέον μόνο συγκεκριμένη πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της DW, ακόμη και την κατάθεση μέσα στα επόμενα 24ωρα… νομοσχεδίων.
Το ότι σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα είναι σκληρά, προκύπτει, εμμέσως πλην σαφώς και από την «αναζωπύρωση», έστω και συγκρατημένη προς το παρόν, της εσωκομματικής «γκρίνιας» στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστική η στάση του βουλευτή και αντιπροέδρου της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι «όσοι ακόμη κάναμε κριτική για την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν είχαμε φανταστεί την κατάρρευση μιας περήφανης διαπραγμάτευσης που είχαμε υποσχεθεί στο λαό μας»…