«Bild»: Τρίχρονο πρόγραμμα... 51 δισ. ευρώ!

Γαλλικές κυβερνητικές πηγές για το τι μπορεί να περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας επικαλείται η σημερινή Bild. Σύμφωνα με αυτές, το πρόγραμμα μπορεί να  διαρκέσει έως και τρία χρόνια και, αν στεφθεί με επιτυχία, ενδέχεται να παραταθεί. Τα χρήματα προορίζονται για τον ΕΜΣ, δηλαδή τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Το ΔΝΤ εκτίμησε ότι τα χρήματα που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της τα επόμενα δύο χρόνια ανέρχονται σε 51 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν το πρόγραμμα στήριξης διαρκέσει περισσότερο, τότε το σύνολο του ποσού θα είναι περισσότερο από 51 δισεκατομμύρια ευρώ, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Για μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών θα επιβαρυνθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

Επιπλέον, είναι υπό συζήτηση η ΕΚΤ να αυξήσει τα δάνειας έκτακτης ανάγκης για να δώσει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Δεν είναι σαφές εάν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν για ένα νέο πακέτο βοήθειας. Πόσο γρήγορα όμως μπορεί να αποφασιστεί το τρίτο πακέτο στήριξης; Σύμφωνα με την Bild, το πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες, το ταχύτερο δυνατόν, αφού οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να καταρρεύσουν!

«Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες ημέρες …Η Bundestag θα πρέπει αρχικά να δώσει το πράσινο φως για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας προκειμένου να εγκρίνει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα προσθέτοντας ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών (CDU- CSU), υπάρχει ήδη σημαντική αντίσταση για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης.