Η Ελλάδα απέστειλε το αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) για την παροχή νέου προγράμματος βοήθειας, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Πήτερ Σπίγκελ μεταδίδει ότι πηγή της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε την αποστολή επίσημου αιτήματος στον ΕSM για την παροχή ενός νέου προγράμματος βοήθειας.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η είδηση, τότε αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Από αυτήν τη συνεδρίαση του Eurogroup δεν αναμένονται αποφάσεις καθώς θα μεταβιβαστεί το ελληνικό αίτημα στους δανειστές, δηλαδή σε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να το αξιολογήσουν. Εφόσον υπάρξει θετική αξιολόγηση, το Eurogroup θα συνεδριάσει ξανά για να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης για τους όρους ενός νέου προγράμματος.
Κατά ορισμένες πληροφορίες, ετοιμάζεται, ήδη, ένα νέο Eurogroup το Σάββατο ενώ δεν αποκλείεται και πραγματοποίηση νέας Συνόδου Κορυφής την Κυριακή.
Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενείται δημοσίευμα στο οποίο σημειώνεται ότι αν και για πολλούς μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μοιάζει πλέον μονόδρομος, υπάρχουν ακόμη τρεις τρόποι ν’ αποτραπεί.
Όπως εξηγεί, υπάρχουν μόλις τρεις εξελίξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ανακόψουν την πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο.
– Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβιώσει με κλειστές τράπεζες για ένα απροσδιόριστο μέλλον. Αυτό δεν είναι απίθανο, αλλά δεν είναι και αρκετά πιθανό.
– Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να διευρύνει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Εάν η ΕΚΤ άλλωστε, ήταν μία φυσιολογική τράπεζα, αυτό ακριβώς θα έπραττε ευθύς εξαρχής. Εάν η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι τράπεζες είναι αξιόπιστες, τότε πρέπει να συνεχίσει τη δανειοδότησή τους. Αντίθετα, εάν η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι τράπεζες είναι αναξιόπιστες, τότε θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν άμεσα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Όμως, η ΕΚΤ δεν αποτελεί μία φυσιολογική κεντρική τράπεζα.
– Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα, κάτι το οποίο επιδιώκει και η ελληνική κυβέρνηση.