Παύση πληρωμών και μείωση κατανάλωσης ρεύματος από τους πολίτες

Παύση πληρωμών και μείωση κατανάλωσης έχουν κηρύξει οι πολίτες έναντι της ΔΕΗ όπως σημειώνει ρεπορτάζ της «Καθημερινής», γεγονός που προκαλεί «μπλακ άουτ» στη ρευστότητα της εταιρείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι «καθημερινές εισπράξεις παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση και τείνουν να είναι μηδενικές, στερώντας από τα ταμεία της, εισροές της τάξης των 20 εκατ. ευρώ ημερησίως». «Κάθε ημέρα που περνάει η κατάσταση επιδεινώνεται, καθιστώντας άμεσα αναγκαία τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων προκειμένου να καλύψει καθημερινές οικονομικές υποχρεώσεις (εργολάβους, προμηθευτές, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ κ.λπ.). Έντονος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο προβληματισμός στο εσωτερικό της επιχείρησης για το εάν θα πρέπει στην παρούσα φάση να δοθούν τα 200 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα για την προκαταβολή της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας V ή να κρατηθούν στα ταμεία για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης. Το δίλημμα είναι μεγάλο και η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει οριστική απόφαση εκταμίευσης της προκαταβολής για την Πτολεμαΐδα χωρίς πολιτική κάλυψη».

Επίσης, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν προχωρήσει και σε μείωση των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας. «Αυτό προκύπτει από τα χαμηλά επίπεδα ζήτησης των τελευταίων ημερών, τα οποία κινούνται στα 6.300 MW περίπου. Χθες, η ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε κάτω από τα 5.500 MW και μόνο μετά τις οχτώ το βράδυ ανέβηκε στα 6.000 MW. Χαμηλή ήταν χθες και η ζήτηση σε καύσιμα, καθώς οι καταναλωτές έχουν αφενός «φουλάρει» και αφετέρου περιορίζουν τις μετακινήσεις τους» σημειώνει το ρεπορτάζ.