ΕΚΤ: Σταθερός ο ELA, «κουρεύονται» ελαφρώς οι εγγυήσεις

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησε εκ νέου αμετάβλητο το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), προχώρησε όμως σε αναπροσαρμογή του κουρέματος της αξίας των ενέχυρων, χωρίς να αναφέρεται κατά πόσο.

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι εγγυήσεις που χρησιμοποιούν στον ELA βασίζονται σε σημαντικό βαθμό σε περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την κυβέρνηση.

«Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσετε το κούρεμα στα ενέχυρα που είναι αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον ELA» αναφέρει η ΕΚΤ χωρίς να αποκαλύπτει το ποσοστό της αναπροσαρμογής.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του» καταλήγει η ΕΚΤ.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ επιβεβαιώνει την θέση της διοίκησής της να μην προκαταλάβει τις αποφάσεις των πολιτικών «κλείνοντας» την χρήση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες. Υποχρεώνεται όμως να αυξήσει το  «κούρεμα» λόγω των εξελίξεων και της αβεβαιότητας για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ στις εγγυήσεις των τραπεζών για την άντληση ρευστότητας μέσω ELA με συνέπεια να συρρικνώνεται η διαθεσιμότητα των εγγυήσεων και η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας.