Βαρύ πλήγμα δέχεται καθημερινά ο τουρισμός, η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, λόγω της νέας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις κλειστές τράπεζες και τους περιορισμούς στην ανάληψη κεφαλαίων. Όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, κάθε ημέρα δεν μπαίνουν στα συστήματα των ξενοδοχείων 50.000 κρατήσεις από το εξωτερικό εξαιτίας των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων για τη χώρα.
Η κατάσταση αποκτά ακόμα πιο δραματικές διαστάσεις με το δεδομένο ότι οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής αποτελούν το 20% επί του συνόλου μέσα στη χρονιά. Παράλληλα μέρα με τη μέρα σαρώνει τα ξενοδοχεία, ειδικά της Αθήνας, το «κύμα» ακυρώσεων με τους παράγοντες της τουριστικής αγοράς να περιγράφουν ότι έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι κρατήσεις από τον εσωτερικό τουρισμό.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική αγορά εντοπίζονται, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, στην έλλειψη ρευστότητας για την αγορά προμηθειών, στην απαίτηση μερίδας προμηθευτών να πληρώνουν με μετρητά, στην αδυναμία αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό και στον ορατό κίνδυνο ελλείψεων βασικών ειδών αγαθών.
Ειδικά για τον ανεφοδιασμό σε τρόφιμα και ποτά για τα καταλύματα ο κ. Ανδρεάδης προειδοποίησε ότι τα αποθέματα αρκούν για την ικανοποίηση των αναγκών των καταλυμάτων το αργότερο έως τα μέσα της άλλης εβδομάδας. Την ίδια ώρα πτώση έως και 50% καταγράφεται στις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων Ελλήνων ταξιδιωτών για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν χθες η Travelplanet 24 και η airtickets.
Οι ακυρώσεις στις κρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων από το 1,05%, που ήταν το μέσο ημερήσιο ποσοστό ακυρώσεων, ανήλθαν στο 7,2% το διάστημα από 27 Ιουνίου έως 1η Ιουλίου, με αποκορύφωμα την 30ή Ιουνίου, οπότε το ποσοστό των ακυρώσεων εκτοξεύτηκε στο 22%. Οι κρατήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έως τις 25 Ιουνίου σημείωναν αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με το 2014, ενώ από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος έως σήμερα παρουσιάζουν πτώση κατά 60%.