Σε καθεστώς ληξιπρόθεσμης οφειλής η Αθήνα μετά την μη καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ

Λίγο μετά την 1 ώρα Ελλάδας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ενημέρωσε ότι το Ταμείο δεν έλαβε τη δόση του, περίπου, 1,5 δις ευρώ που όφειλε να καταβάλει η Ελλάδα στο πλαίσιο της αποπληρωμής των υποχρεώσεών της.  Για το γεγονός ενημερώθηκε η εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα εντάσσεται σε καθεστώς ληξιπρόθεσμης οφειλής, κοινώς καθυστέρησης αποπληρωμής, χωρίς αυτό αυτόματα να σημαίνει χρεοκοπία. Το αν θα χαρακτηριστεί χρεοκοπία είναι κάτι που θα το αποφασίσει το ΔΣ του Ταμείου σε συνεδρίασή του.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε επίσης ότι  το ΔΝΤ έλαβε από την Αθήνα αίτημα για αναβολή καταβολής της δόσης και ότι το εκτελεστικό του συμβούλιο θα το εξετάσει εν ευθέτω χρόνω. Η Ελλάδα είναι η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που προχωρά σε αθέτηση πληρωμής προς το ΔΝΤ.

Όπως διευκρίνισε ο Τζέρι Ράις μέχρις ότου η Αθήνα αποπληρώσει το χρέος της στο ΔΝΤ, δεν θα λάβει χρηματοδότηση από αυτό. Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει μέχρι τώρα κανονικά τις δόσεις αποπληρωμών των δανείων που έχει λάβει προς το ΔΝΤ, το Ταμείο, από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα δεν έχει καταβάλει στην Ελλάδα το εναπομείναν ποσό από το προηγούμενο δάνειο που είχε εγκριθεί για την χώρα.