Νοβότνι: Η ΕΚΤ θα διατηρήσει τον ELA μέχρι την Κυριακή στα ίδια επίπεδα

Η ΕΚΤ θα διατηρήσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες στα ίδια επίπεδα μέχρι την Κυριακή, διεμήνυσε το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, όπως μεταδίδει το Reuters, ενόψει της κρίσιμης αυριανής συνεδρίασης του Δ.Σ. της.

Ο κ. Νοβότνι επισήμανε ακόμη ότι η μη πληρωμή της δόσης των 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ δεν θα συνιστά χρεοκοπία, αλλά καθυστέρηση πληρωμής.

Ωστόσο, εξέφρασε έντονη ανησυχία ότι σε περίπτωση επικράτησης του «Όχι» στο δημοψήφισμα η κατάσταση θα περιπλακεί επικίνδυνα και θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. «Ελπίζουμε το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα να είναι καλό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη, ότι με την απόρριψη των προτάσεων των θεσμών, εισερχόμαστε σε ένα νέο «επικίνδυνο κεφάλαιο» όπου η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί χωρίς κάλυψη από τη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Επανέλαβε επίσης ότι ιδιαίτερα κρίσιμη ημερομηνία για την Αθήνα είναι η 20η Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να πληρωθεί η επόμενη δόση στην ΕΚΤ.

Σημειώνεται τέλος ότι ο Β. Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε σε βουλευτές του κόμματός του ότι θα εισηγηθεί στην ΕΚΤ να μην αυξηθεί ο ELA προς τις ελληνικές τράπεζες στις επόμενες ημέρες.