Νοβότνι: Από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής θα κριθεί η αύξηση του ELA

Έμμεση προειδοποίηση για την συνέχιση της παροχής ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα απέστειλε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι. Σε σημερινές δηλώσεις του ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας επιβεβαίωσε τη νέα αύξηση του ορίου ELA για τις ελληνικές τράπεζες, είδηση που είχε μεταδώσει νωρίτερα το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, ο κ. Νοβότνι διευκρίνισε ότι η παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA επεκτάθηκε μέχρι το τέλος της ημέρας, υπογραμμίζοντας πως η ΕΚΤ θα αποφασίσει για τυχόν επέκταση του ELA ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

«Θα αποφασίσουμε τυχόν περαιτέρω επέκταση του ELA ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, συνδέοντας τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ με τα συμπεράσματα του αποψινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και τις αποφάσεις του Eurogroup που συνεδριάζει αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες.

Μια συμφωνία με τους Θεσμούς αναμένεται να κατασιγάσει τις ανησυχίες, οι εκροές θα περιοριστούν δραστικά και η χρηματοδότηση μέσω του ELA θα δίνεται σε επαρκή πάντοτε επίπεδα ώστε να καλύπτει τις ανάγκες. Αν όμως η Σύνοδος Κορυφής οδηγήσει σε νέο ναυάγιο με τους δανειστές και έχουμε εικόνα αδιεξόδου, όπως αυτή του τελευταίου Eurogroup, τότε υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν οι τράπεζες θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν την Τρίτη. Οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές ότι όσο η Ελλάδα κινείται με πνεύμα και διάθεση συνεργασίας για συμφωνία ο μηχανισμός του ELA θα είναι ανοιχτός και η ευρωπαϊκή ομπρέλα θα προστατεύει τη χώρα. Αν οδηγηθεί σε ρήξη, η στήριξη θα διακοπεί.

Σημειώνεται πως νωρίτερα τη Δευτέρα, τραπεζική πηγή της Ε.Ε. ανέφερε πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα αύξηση του ορίου ELA για τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το ποσό της αύξησης.