BBC: H ΕΚΤ θα αναγκαστεί να διακόψει τελείως τη χρηματοδότηση των τραπεζών αν δεν επέλθει συμφωνία

Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι ρυθμιστικές αρχές και οι πολιτικοί προετοιμάζονται για την περίπτωση αποτυχίας των σημερινών συνομιλιών μεταξύ των αρχηγών κρατών αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα καθώς και για ενδεχόμενο bank run, αναφέρει σε σημερινό άρθρο του ο Robert Peston του BBC.

«Το θέμα είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πολύ κοντά στο απόλυτο όριο λήψης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδας – καθώς περίπου το ένα τρίτο των δανείων και των περιουσιακών τους στοιχείων χρηματοδοτείται από τις αντίστοιχες κεντρικές και εθνικές τράπεζες με αυτόν τον τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, αν οι αναλήψεις καταθέσεων συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό, οι ελληνικές τράπεζες σύντομα θα εξαντλήσουν τα αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να δεσμεύσουν με αντάλλαγμα μετρητά, στο πλαίσιο του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA).

«Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε μερικές μέρες», προειδοποιεί ο κ. Peston, προσθέτοντας ότι ακόμη και νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να απενεργοποιήσει την χρηματοδότηση του ELA καθώς απαγορεύεται βάσει του κανονισμού της να επιτρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδας να δανείζει σε αφερέγγυες τράπεζες.

«Εάν οι συνομιλίες για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας καταρρεύσουν, θα είναι δύσκολο για την ΕΚΤ να διατηρήσει τον μύθο ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι φερέγγυο – δεδομένου ότι η αξία ενός μεγάλου μέρους του ενεργητικού των τραπεζών εξαρτάται από το φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους», τονίζει ο αρθρογράφος.

Σε αυτήν την ατυχή συγκυρία, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να διακόψει τελείως τη χρηματοδότηση των τραπεζών και η μόνη ρεαλιστική λύση για τις ελληνικές αρχές θα είναι η επιβολή capital controls, αναφέρει το δημοσίευμα. Κατά την άποψη του κ. Peston, αυτό θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς την ελληνική έξοδο από το ευρώ, δεδομένου ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων αποτελεί ζωτικό στοιχείο μιας Νομισματικής Ένωσης.

Επίσης, αυτή η εξέλιξη θα προκαλούσε σημαντική νευρικότητα σε όλη τη ζώνη του ευρώ, εν μέρει επειδή οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποκαταστήματα και θυγατρικές διασκορπισμένες σε όλο τον κόσμο, και εν μέρει επειδή οι επενδυτές στις τράπεζες πιο ευάλωτων οικονομιών της Ευρωζώνης θα δίσταζαν να τους εμπιστευτούν τα χρήματά τους. Καταλήγοντας, σε ό,τι αφορά την αδυναμία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, o αρθρογράφος εκτιμά πως, αν και μάλλον αποκλείεται να προκαλέσει μια άμεση οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, μακροπρόθεσμα θα υπονομεύσει τη συνοχή και την ακεραιότητά της, αυξάνοντας τις αμφιβολίες για το αν το ευρώ είναι μόνιμο.