Θετικό το κλίμα για την άρση του εμπάργκο

Ευχάριστο είναι το κλίμα που επικρατεί στη Μόσχα ύστερα από την ξεκάθαρη θέση που διατύπωσε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, για την εμπορική συνεργασία των δύο χωρών, και αυτό που μένει είναι η ελληνική κυβέρνηση να καλέσει και επίσημα στην Ελλάδα, για ελέγχους, τα ρώσικα κλιμάκια της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας «Rosselkhoznadzor», όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής επικεφαλής της, Αλέξι Αλεξένκο (Alexie Alekseenko).

Όπως επανέλαβε, «είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε σε νέα βάση, πιο στέρεη, την εμπορική μας συνεργασία με τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου των φρούτων και των λαχανικών και προτιθέμεθα να καταρτίσουμε ένα νέο μητρώο εγκεκριμένων εταιρειών».

Διευκρίνισε δε, ότι μέχρι να ανακοινωθεί και επίσημα η πολιτική απόφαση που θα οδηγήσει στην άρση του ρωσικού εμπάργκο, σηματοδοτώντας την έναρξη των εξαγωγών από την Ελλάδα στη ρωσική αγορά, θα μπορούσαν οι έλεγχοι να έχουν ολοκληρωθεί και έτσι «να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Πάντως, όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πιστοποίησης «A CERT», Κωνσταντία Ναλμπάντη, «ήδη από την Παρασκευή έχει ενταθεί σημαντικά το ενδιαφέρον σοβαρών ιδιωτικών επιχειρηματιών από τον κλάδο των φρούτων και των λαχανικών, και από Δευτέρα ξεκινούν δουλειά προκειμένου να δοθούν οι επιπλέον πιστοποιήσεις που ζητούν οι ρωσικές αρχές».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις συζητήσεις στην Πετρούπολη σχετικά με την άρση των αντιμέτρων της Ρωσίας για τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων, διευκρίνισε τα εξής:

«Το θέμα της άρσης των Ρωσικών αντιμέτρων ετέθη τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν, όσο και από μένα στην ιδιαίτερη συνάντηση που είχα με τον υπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτό που συμφωνήθηκε είναι τις προσεχείς μέρες να επισκεφτεί τη Ρωσία κυβερνητική αντιπροσωπεία, η οποία θα συζητήσει μια ποικιλία συγκεκριμένων μέτρων και εναλλακτικών λύσεων, που έχουν προταθεί, για τη νόμιμη ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών. Αισιοδοξούμε ότι σύντομα το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό».