"Το 90% των δανείων δεν πήγε στο λαό"

“Καταλήξαμε στο ότι το χρέος που επισείεται σε βάρος του ελληνικού λαού είναι παράνομο, μη νόμιμο, απεχθές, επονείδιστο και μη βιώσιμο. Είναι ιδιαίτερης σημασίας συμπέρασμα ότι υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα αμφισβήτησης της νομιμότητάς του, απονομιμοποίησης και εντεύθεν αναστολής αποπληρωμής χρέους”, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία παρέδωσε στη δημοσιότητα σε τόμο τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ερευνών της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους.

Κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της Επιτροπής στο Εντευκτήριο της Βουλής υπό την Πρόεδρο, προτάθηκε “στάση πληρωμών” προς τους δανειστές, μάλιστα ο καθηγητής του συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Κασιμάτης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι “παύση πληρωμής ενός παράνομου χρέους δεν συνιστά χρεοκοπία”.

Η κ. Κωνσταντοπούλου, είπε, πως πέραν της καταστρατήγησης της νομιμότητας, ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραβιάστηκε και η νομιμότητα στο πλαίσιο λειτουργίας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ και τόνισε πως: “Αυτοί που επισπεύδουν την αποπληρωμή του χρέους πάση θυσία πρέπει να απαντήσουν αν αυτό πρέπει να γίνει παραβιάζοντας τους κανονισμούς”. Υπογράμμισε, δε, πως τίθενται και ζητήματα που αναλαμβάνουν τα πρόσωπα, επισημαίνοντας πως πρέπει να τεθεί ερώτημα, για τον ρόλο της Κριστίν Λαγκάρντ, νυν Διευθύντριας του ΔΝΤ και πρώην Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας και του Ζαν Κλοντ Τρισέ, οποίος – κατά τις καταγγελίες Ρουμελιώτη – έδρασε προς το συμφέρον των γαλλικών τραπεζών.

Πρόσθεσε πως “το 90% των μνημονιακών δανείων δεν κατευθύνθηκε σε σκοπό την κοινωνική ωφέλεια, δημόσια δαπάνη ή το εθνικό συμφέρον. Το 90% της οφειλής δεν αφορά δαπάνες που χρησιμοποιήθηκαν για τον λαό. Αυτό είναι βασικό επιχείρημα απενομιμοποίησης του χρέους».

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Ερίκ Τουσέν εξήγησε πως «τα ποσά που οφείλονται με την μορφή δανείων στο EFSF, στο ΔΝΤ και στις 14 χώρες της ευρωζώνης που είναι συνολικά περίπου 215 δις ευρώ. Το σύνολο αυτών των δανείων έχει τις ίδιες προϋποθέσεις οι οποίες έχουν νομικά ελαττώματα και παρατυπίες και προκαλούν βλάβες στην χώρα. Από το σύνολο αυτών των δανείων είναι αδύνατο να αφαιρεθεί κάποιο ποσοστό ως νόμιμο και θεμιτό και αυτό γιατί όλα τα δάνεια έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ίδιο απεχθές είναι και το ποσό των 27 δις ευρώ που ζητά η ΕΚΤ από την χώρα. «Οι ελληνικοί τίτλοι που κατέχει η ΕΚΤ και τους απέκτησε σε τιμή με κούρεμα και απαιτεί σήμερα από την Ελλάδα την αποπληρωμή τους εμπίπτουν στο μέρος του αθέμιτου, μη βιώσιμου, απεχθούς χρέους. Δηλαδή 27 δις ευρώ πρέπει να προστεθούν στο παραπάνω ποσό».

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν έλληνες ιδιώτες μικροομολογιούχοι καθώς και εκείνα των ασφαλιστικών ταμείων πρέπει να πληρωθούν στο 100% της αξίας τους.

Πηγή: ΑΠΕ, “Πρώτο Θέμα”