Σε δήλωση με σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προσανατολίζονται ΕΚΤ και Κομισιόν

Σε δήλωση που θα περιέχει περίγραμμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προσανατολίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια νέα προσπάθεια να επιτευχθεί άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα επιμένει να επιδιώκει συμφωνία που θα περιλαμβάνει πρόβλεψη και για το χρέος, το οποίο χαρακτηρίζει «μη βιώσιμο» με δεδομένο ότι αγγίζει το 180% του ΑΕΠ. Στο θέμα της αναγκαιότητας ελάφρυνσης του χρέους έχει επανειλημμένως αναφερθεί και το ΔΝΤ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η δήλωση που ετοιμάζεται θα επαναλαμβάνει, ουσιαστικά, τη δήλωση που είχε γίνει και επί κυβέρνησης του Α. Σαμαρά το Νοέμβριο του 2012, η οποία προέβλεπε ελάφρυνση του χρέους υπό την προϋπόθεση της επίτευξης και διατήρησης συγκεκριμένα προσδιορισμένων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στο θέμα αναφέρθηκε λίγο πριν το Eurogroup της Πέμπτης και ο Πρόεδρος του σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος τόνισε ότι η Ευρωζώνη δεν έχει συζητήσει προτάσεις για αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς απαιτείται πρώτα συμφωνία με την Αθήνα.

Επεσήμανε, επίσης, ότι  η δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που είχε αναληφθεί από τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο του 2012 ισχύει, όπως όμως ισχύουν και οι όροι που την συνόδευαν. «Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τους όρους για να υλοποιηθεί η υπόσχεση του 2012» τονίζει.