Ντάισελμπλουμ: Αποστολή μας σήμερα είναι να φέρουμε τη συμφωνία πιο κοντά

“Αποστολή μας σήμερα είναι να φέρουμε τη συμφωνία πιο κοντά, αν και δεν είμαι σίγουρος πως θα σημειωθεί η πρόοδος, στην οποία ελπίζω”, δήλωσε προσερχόμενος στην συνεδρίαση ο Επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι “στην πρόταση που έχουν υποβάλλει οι θεσμοί υπάρχουν συμβιβασμοί και έχουν γίνει υποχωρήσεις, τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να συμβιβαστεί”.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «δεν θα κάνω εικασίες για το τι μπορεί να συμβεί αν το ΔΝΤ δεν πληρωθεί στις 30 Ιουνίου. Έχω μία δουλειά να κάνω σήμερα και αυτή είναι να δούμε αν θα πλησιάσουμε σε μία συμφωνία με την Ελλάδα» και εξήγησε ότι πρώτα «πρέπει να δούμε τι θα μας πουν οι θεσμοί, αλλά μικρή πρόοδος έχει γίνει. Πρέπει να υπάρξει μία αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι το πρόγραμμα που έχουμε και έχει παραταθεί λήγει στο τέλος του μήνα. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα. Το επόμενο βήμα ώστε να υπάρξει μία βιώσιμη, και οικονομικά βιώσιμη, συμφωνία πρέπει να γίνει από την ελληνική πλευρά».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμενά, κατά την άφιξή του στο Eurogroup, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σημερινή συνεδρίαση σε ό,τι αφορά το θέμα με την Ελλάδα. Μάλιστα στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι «βλέπουμε ότι όλα επιταχύνονται και αυτό είναι καλό. Ελπίζω σήμερα να δούμε στο Eurogroup τους αριθμούς και τα γεγονότα ώστε να εκτιμήσουμε αν η συμφωνία πλησιάζει. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία τις ερχόμενες ημέρες, γιατί ο χρόνος τελειώνει».

Ερωτηθείς για το αν θα βρεθεί λύση σήμερα ο κ. Γκραμενά απάντησε: «Ας δούμε τι θα τεθεί στο τραπέζι για να μπορούμε να πούμε αν μπορεί να υπάρξει λύση. Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη και να σημειωθεί μία συμφωνία, ώστε η Ελλάδα να αρχίσει να αναπτύσσεται και να γίνει πιο ανταγωνιστική για αυτό θέλουμε μία συμφωνία».