Στουρνάρας: Μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ και την Ε.Ε. σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, κρούει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2014-2015 επισημαίνει την ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποσοβηθούν οι άμεσοι κίνδυνοι που υπάρχουν σήμερα για την οικονομία, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να δοθεί μια διατηρήσιμη αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα.
Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης, σε αντίθετη περίπτωση, «η αποτυχία στις διαπραγµατεύσεις θα είναι η αρχή µιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και-πιθανότατα- από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια ελεγχόµενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόµαστε σήµερα µε τη βοήθεια των εταίρων, θα µετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, µε µεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστηµα και τη χρηµατοπιστωτική σταθερότητα. Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσει στο ήδη βεβαρηµένο περιβάλλον µια νέα οξύτατη συναλλαγµατική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό”.
Περιγράφοντας την επόμενη ημέρα μετά από μια τέτοια εξέλιξη αναφέρει ότι «όλα αυτά σηµαίνουν βαθιά ύφεση, δραµατική µείωση των εισοδηµάτων, πολλαπλασιασµό της ανεργίας και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονοµία στα χρόνια της ένταξης στην Ε.Ε. και κυρίως την περίοδο του ευρώ. Η Ελλάδα, από ισότιµο µέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών, θα µετατραπεί σε µια φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης».
Η Τράπεζα της Ελλάδας χαρακτηρίζει, μάλιστα, «ιστορική επιταγή» τη συμφωνία με τους εταίρους. Σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις εκτιμά ότι «υπάρχει σοβαρή προσέγγιση στους όρους και η απόσταση που αποµένει να διανυθεί για την ολοκλήρωση της συµφωνίας είναι σχετικά µικρή». Η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας όσον αφορά την οικονομία είναι ότι «η επιβράδυνση του ρυθµού ανάπτυξης της οικονοµίας θα γίνει εντονότερη το β’ τρίµηνο του 2015, µε κίνδυνο η οικονοµία να µπει σε µια νέα φάση ύφεσης».
Παράλληλα επαναλαμβάνει, ακόμα, ότι προϋπόθεση για τη διασφάλιση της βιωσιµότητας της ανάπτυξης είναι η πλήρης εφαρµογή των διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων που έχουν ήδη δροµολογηθεί, καθώς και η επέκταση και εµβάθυνσή τους στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Σύμφωνα με την ΤτΕ οι εκροές καταθέσεων στο διάστημα Οκτωβρίου 2014-Απριλίου 2015 ανήλθαν στα 30 δισ. ευρώ.
Διαβάστε την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας εδώ