Αν δεν πληρώσουμε, εκ νέου, το ΔΝΤ...

Τι θα συμβεί στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ ούτε στο τέλος Ιουνίου παρουσιάζει η “Καθημερινή” η οποία επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες “στην Ευρωζώνη έχει αποφασιστεί να συγκληθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση της μη αποπληρωμής του Ταμείου τόσο το Εurogroup, όσο και το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν έναντι της Ελλάδας”.

Η εφημερίδα προσθέτει πως” αρμόδια στελέχη σημειώνουν ότι το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί το 1,6 δισ. ευρώ στο Ταμείο στο τέλος Ιουνίου είναι ρεαλιστικό, καθώς τα κρατικά ταμεία δεν διαθέτουν το παραπάνω ποσό”.

Στην περίπτωση αυτή λοιπόν η χώρα “θα τεθεί σε καθεστώς «ληξιπρόθεσμων οφειλών» («in arrears to IMF»)” και θα ξεκινήσει μία διαδικασία επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ για το εάν θα γίνει η πληρωμή εντός των επόμενων 30 ημερών. Στο διάστημα αυτό δεν θα υπάρχουν κυρώσεις από την πλευρά του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Αν και πάλι δεν γίνει καταβολή η χώρα θα τεθεί επισήμως σε καθεστώς «ληξιπρόθεσμων οφειλών» και οι κυρώσεις θα είναι σταδιακές. Αρχικά θα διακοπεί κάθε επικοινωνία των στελεχών του Ταμείου με την Αθήνα (εάν είναι σε εξέλιξη κάποια διαπραγμάτευση) και δεν θα καταβληθεί καμία δόση από το ΔΝΤ προς τη χώρα. Στη συνέχεια, εάν δεν αλλάξει κάτι, η Ελλάδα θα χάσει τα δικαιώματα ψήφου που έχει, τα κεφάλαιά της στο Ταμείο και μετά από σημαντικό χρονικό διάστημα μπορεί να βρεθεί εκτός ΔΝΤ.

Η Ευρωζώνη εμπλέκεται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) και των δανείων που έχει διαθέσει στην Ελλάδα, τα οποία έχουν ρήτρες διασταυρούμενης χρεοκοπίας (cross default clauses) σε περίπτωση μη πληρωμής του ΔΝΤ. Πρόκειται για δάνεια ύψους 141,9 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να γίνουν άμεσα απαιτητά από τον EFSF, λόγω της ύπαρξης των ρητρών αυτών.