Πράετ: Το κρίσιμο είναι η εμπιστοσύνη - Η ΕΚΤ θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη

«Εάν μία κυβέρνηση είναι αξιόπιστη, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία εάν ένα συγκεκριμένο μέγεθος μίας συμφωνίας δεν επιτευχθεί ακριβώς, σε ένα έτος. Το πρόβλημα είναι ότι εάν χάσεις αυτή την εμπιστοσύνη, η κατάσταση γίνεται περίπλοκη και οι δανειστές απαιτούν πλέον άμεσα για αποτελέσματα» σημειώνει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ο κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ Πίτερ Πράετ.

Ο Πράετ υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη αλλά συμπληρώνει ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών εκείνων που καλούνται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και εκείνων των χωρών που καλούνται να τους παράσχουν οικονομική υποστήριξη.

«Όταν μία χώρα συμφωνεί να κάνει κάτι, πρέπει να υλοποιήσει την συμφωνία. Όσο πιο αξιόπιστη είναι μία χώρα, τόσο πιο υπομονετικοί μπορούν να είναι οι δανειστές και να δείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη», σημείωσε.

«Εάν μία κυβέρνηση είναι αξιόπιστη, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία εάν ένα συγκεκριμένο μέγεθος μίας συμφωνίας δεν επιτευχθεί ακριβώς, σε ένα έτος. Το πρόβλημα είναι ότι εάν χάσεις αυτή την εμπιστοσύνη, η κατάσταση γίνεται περίπλοκη και οι δανειστές απαιτούν πλέον άμεσα για αποτελέσματα», εξήγησε ο Πράετ στην αυστριακή εφημερίδα.