Reuters: Η ΕΚΤ σκέφτεται την διακοπή του ELA αν δεν υπάρξει συμφωνία

Για κλείσιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσα από την παροχή ρευστότητας του (ELA) ετοιμάζονται οι κεντρικοί τραπεζίτες, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

«Εφ΄ όσον η συζήτηση είναι σε εξέλιξη και υπάρχουν ελπίδες για συμφωνία θα ήταν τρελό η ΕΚΤ να αποσύρει τον ELA», δήλωσε πρόσωπο εξοικειωμένο με τις συζητήσεις στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων και πρόσθεσε ότι «εάν η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση, όλα θα αλλάξουν. Θα ήταν πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να εγκρίνει τη χρηματοδότηση με εγγύηση έναν οφειλέτη που έχει χρεοκοπήσει».

Το Reuters τονίζει στο δημοσίευμά του ότι “φοβούμενη ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει εκτός Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέχει οικονομική στήριξη προσπαθώντας να την κρατήσει εντός ευρώ, αλλά ένα Grexit θα έδινε μια νέα τροπή στα γεγονότα” και επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 1,6 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.

Ένας άλλος αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα αναφέρει στο Reuters ότι «είναι θέμα χρόνου να κοπεί ο ELA και να επιβληθούν capital controls». Καταλήγοντας, το δημοσίευμα το Reuters σχολιάζει ότι η προοπτική διακοπής του ELA πιέζει τον Αλέξη Τσίπρα αφού χωρίς στήριξη από την ΕΚΤ- καθώς οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται- η επιβολή capital controls είναι αναπόφευκτη.