Το σχέδιο της κυβέρνησης για να αυξήσει κατά 1-1,35 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον ΦΠΑ

Την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 1-1,35 δισ. ευρώ έχει βάλει ως στόχο η κυβέρνηση, μετατρέποντας βασικά είδη σε είδη πολυτελείας. Το σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει τους συντελεστές ΦΠΑ (6,5%, 13% και 23%) με μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερους συντελεστές και κατάργηση των μειωμένων συντελεστών κατά 30% στα νησιά για να ικανοποιήσει τις ορέξεις των δανειστών, θα έχει άμεση επίπτωση στα χαμηλά εισοδήματα τα οποία θα επιβαρυνθούν από αυτή την κίνηση. Η κυβέρνηση έχει σκοπό να εντάξει στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα, ενώ ο μειωμένος 13% θα επιβάλλεται σε βασικά είδη τροφίμων, κυρίως φρέσκα προϊόντα, ξενοδοχεία, ηλεκτρική ενέργεια και νερό.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” αναφέρεται ότι στον υψηλό συντελεστή 23% θα υπάγονται όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ εξετάζεται να ενταχθεί και η εστίαση. Από τις αλλαγές και συγκεκριμένα από το 6,5% στο 13% και από το 13% στο 23% θα ακριβύνουν:

– Μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, ντοματοπολτοί και σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.
– Υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, αεροπορικά εισιτήρια)
– Υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών
– Εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ. πλην θεάτρων)
– Διαμονή σε ξενοδοχεία
– Προϊόντα και υπηρεσίες σε νησιά του Αιγαίου
– Εστίαση.