Γ. Βαρουφάκης: Δεν έχουμε συμφωνήσει για πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2015

Στην αποκάλυψη ότι δεν υπάρχει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2015, προέβη ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του Βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη.

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει «δημοσιονομικά ασυνεπείς και μισανθρωπιστικές συμφωνίες», ενώ κατήγγειλε το «χαλκείο των Βρυξελλών». «Δεν υπήρξε μέρα που η Wall Street Journal, οι Financial Times, το χαλκείο των Βρυξελλών να μην μιλά για Grexit», σημείωσε με νόημα ο κ. Βαρουφάκης και κάλεσε τον κ. Θεοχάρη να εκφράσει και αυτός την οργή του για την συμπεριφορά αυτή. «Κάνουμε διαπραγμάτευση και ο λαός και η Βουλή είναι στο σκοτάδι. Θεωρείτε casus belli να επικοινωνήσουμε στη χώρα μας αυτά που συζητούνται. Κάποιες φορές που το κάναμε έχει θεωρηθεί ότι ουσιαστικά διακόψαμε τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομικών.

«Δεν έχουμε συμφωνήσει σε καμία περίπτωση στο 1% για φέτος», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα. «Μην εγκαλείτε εμένα. Πάρτε τηλέφωνο τον κ. Φλαμπουράρη που το είπε χθες στην Έλλη Στάη», του απάντησε ο κ. Θεοχάρης. Η κυβέρνηση στοχεύει «στη ρίζα του προβλήματος των μνημονικών πολιτικών: την λογική ασυνέπεια των στόχων», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και εξήγησε ότι «οι δανειστές επί πέντε χρόνια ζητούσαν πρωτογενή πλεονάσματα, που είχαν ως προϋπόθεση μέτρα τα οποία, αν επιβάλλονταν, το αποτέλεσμα θα ήταν να πληγεί ο ρυθμός ανάπτυξης και να μην επιτευχθούν πλεονάσματα».

Καταλήγοντας ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε αυτό που κάνουμε: να συζητάμε με ανοικτό μυαλό για τα πάντα, να συζητάμε τις προτάσεις των δανειστών και να είμαστε διατεθειμένοι να πούμε όχι».