Η "GAZPROM" "βρυχάται"... με το "γάντι"

Σύντομα η Ευρώπη θα υποχρεωθεί να συζητήσει με τη Ρωσία, όχι μόνο για τον αγωγό “Turkish Stream” αλλά και για επιπλέον ενεργειακή ισχύ.
Αυτό εκτίμησε ο αναπληρωτής πρόεδρος της “GAZPROM”, Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη Τύπου στη Ρωσία με αφορμή φόρουμ υπό τον τίτλο “Εξαγωγή και αύξηση αξιοπιστίας στην προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.”

“Πιστεύουμε ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει στην Ευρώπη, και θα μιλήσουμε (σσ. με τους Ευρωπαίους) όχι μόνο για τη διανομή του φυσικού αερίου που παραδίδεται στο πλαίσιο του έργου «Turkish Stream»… αλλά σύντομα και για πρόσθετο μεταφορικό όγκο”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανέναν ρίσκο στην κατασκευή του πρώτου και βασικού τμήματος του αγωγού από την Ρωσία στην Τουρκία και ότι η έναρξη της εκμετάλλευσης του έργου προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο του 2016.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του “South Stream, ο νέος αγωγός θα τερματίσει στα ελληνικά σύνορα και η κατασκευή των υποδομών επέκτασης θα αφορά στις πιθανές ενδιαφερόμενες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία, απογοητευμένη προφανώς από την τύχη του προηγούμενου σχεδίου, θέλει να διασφαλίσει την ολοκλήρωση του νέου.

Ο «Turkish Stream”, μήκους 1.100 χιλιομέτρων, θα είναι δυναμικότητας 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, τα 47 από τα οποία θα φτάνουν μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή, γεγονός που έχει προκαλέσει θερμό διπλωματικό επεισόδιο σε εξέλιξη με τις ΗΠΑ.