Νέα πρόταση τριών σελίδων στους δανειστές κατέθεσε η Ελλάδα

Νέα πρόταση υπέβαλε σήμερα το πρωί η ελληνική κυβέρνηση στους διεθνείς πιστωτές της, το ακριβές περιεχόμενο της οποίας, ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Η νέα πρόταση αποτελούσε ουσιαστικά προαπαιτούμενο από τους πιστωτές προκειμένου, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να έχει νόημα η αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι έλαβε τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στα πλαίσια των διαπραγματεύσεών της με τους δανειστές για την επίτευξη συμφωνίας και αυτή τη στιγμή την αξιολογεί, δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε., αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει στοιχεία για το περιεχόμενό της. Η πρόταση αναμενόταν αρχικά από την Κομισιόν την περασμένη Πέμπτη.

Η νέα ελληνική πρόταση που καταγράφεται σε κείμενο τριών σελίδων, έχει αναθεωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, προς τα πάνω τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και του χρόνου (από 0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% του ΑΕΠ το 2016). Επίσης, η αναθεωρημένη πρόταση έχει ενσωματώσει διοικητικού χαρακτήρα μέτρα τα οποία περιείχε η πρόταση των δανειστών.

Ως προς τον ΦΠΑ, προτείνονται ρυθμίσεις για την αύξηση της απόδοσής του (π.χ. να αυξηθεί ο συντελεστής από το 11% στο 12%). Παράλληλα η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια. Ως προς το ασφαλιστικό, εξετάζεται μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Ακόμη η κυβέρνηση δεν αποδέχεται κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο, πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές.

Σχετικά με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου εντόκων και συνδρομή του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων της EKT του Ιουλίου και Αυγούστου. Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι, πάντως, η συμφωνία να περιλαμβάνει ρύθμιση ανάσα για το χρέος και αναπτυξιακό πακέτο που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, μέσα στην ημέρα αναμένεται επιστροφή από τις Βρυξέλλες του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, του Αναπληρωτή Υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλαράκη.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, την πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αυριανή συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με στόχο να επιτευχθεί η συμφωνία που είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, δύο απεσταλμένοι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένας από τους οποίους είναι ο επικεφαλής της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσουν «τα περιθώρια» διαπραγμάτευσης εν όψει ενδεχόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές. Είχαν συνομιλίες με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.