Ο Βρετανός Τζον Κράιαν νέος CEO της Deutsche Bank

Ο Βρετανός Τζον Κράιαν αναλαμβάνει τα ηνία με στόχο την κάθαρση της “Deutsche Bank” καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η γερμανική τράπεζα, θα τοποθετηθεί στη θέση του ‘Ανσου Τζάιν, ο οποίος χτες υπέβαλε την παραίτησή του. Σε μία προσπάθεια να επανορθώσει την εικόνα της που στιγματίστηκε από μία σειρά κανονιστικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων της έρευνας για χειραγώγηση διατραπεζικού επιτοκίου (Libor), φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, η Deutsche Bank προέβη στην κίνηση αυτή για να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πελατών στη διοίκηση την ώρα που ορισμένοι μέτοχοι απαίτησαν περισσότερες αλλαγές.

Χθες, οι δυο διευθύνοντες σύμβουλοι, Άνσου Γιάιν και Γιούργκεν Φίτσεν, υπέβαλαν αιφνιδιαστικά την παραίτησή τους εγείροντας ερωτήματα για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας. Ο Άνσου Γιάιν θα αποχωρήσει από την θέση του στα τέλη Ιουνίου, ενώ ο Γιούργκεν Φίτσεν θα εγκαταλείψει τον Μάιο του 2016, μετά το ετήσιο συνέδριο των μετόχων.

Οι παραιτήσεις των κ.κ. Γιάιν και Φίτσεν έρχονται εν μέσω μειωμένης κερδοφορίας στη Deutsche Bank, αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters. Τις τελευταίες εβδομάδες η πίεση στους κ.κ. Γιάιν και Φίτσεν αυξήθηκε με το προσωπικό να τους αμφισβητεί ανοιχτά. Πριν από δυο εβδομάδες ψηφίστηκαν στο συνέδριο των μετόχων με το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της Deutsche Bank γεγονός που τους ανάγκασε να αποσυρθούν διακριτικά.

Ο νέος διευθυντής της Deutsche Bank είναι 54 ετών, μέλος της επιτροπής ελέγχου της τράπεζας από το 2013 και πρώην διευθυντής της ελβετικής “UBS”. Για τον κ. Κράιαν που αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του την 1η Ιουλίου, ανώτατη πηγή της τράπεζας δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως δεν θεωρείται ότι θα κάνει μεγάλες αλλαγές σε αυτήν.