Κυβέρνηση: "Ναι" στις ιδιωτικοποιήσεις με προϋποθέσεις

Όλες τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, εκτός από το Ελληνικό, θα συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με την “Καθημερινή”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι στο σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στους πιστωτές, απεμπολείται η δημιουργία του Ταμείου Δημοσίου Πλούτου, ενώ παραμένει το ΤΑΙΠΕΔ με τον ρόλο που έχει περιγραφεί στον ιδρυτικό νόμο του. Τίθενται, ωστόσο, από την ελληνική πλευρά, προϋποθέσεις για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, όπως για παράδειγμα, ένα μέρος των εισπράξεων ν’ αξιοποιηθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους των εσόδων, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2015 τα έσοδα μπορούν να ανέλθουν σε κάτι περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ, κυρίως από την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Στις προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται: 1) ένα ελάχιστο επίπεδο επενδύσεων για κάθε αποκρατικοποίηση, 2) την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, 3) δεσμεύσεις που θα εξασφαλίζουν οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, 4) τη δημόσια συμμετοχή ενός σημαντικού (πιθανώς μειοψηφικού) μεριδίου στο μετοχικό κεφάλαιο, 5) προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, 6) ένα μέρος των εισπράξεων να χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ οι συμμετοχές υπό δημόσιο έλεγχο θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της Αναπτυξιακής τράπεζας.

Ωστόσο η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το Ελληνικό, τα ΕΛΤΑ, το κοίτασμα της Καβάλας, η ΛΑΡΚΟ κ.ά. παραπέμπονται στις “ελληνικές καλένδες”.
Από τη άλλη πλευρά, οι «θεσμοί» ζητούν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να μείνει ως είχε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 και το άμεσο κλείσιμο της αποκρατικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων και του Ελληνικού, με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί. Ζητούν την άμεση μεταφορά του 10% των μετοχών ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και ορισμό ημερομηνιών – όχι πέραν του Οκτωβρίου – για την υποβολή προσφορών στις αποκρατικοποιήσεις των ΟΛΠ, ΟΛΘ, Τραινοσέ και ΕΕΣΣΤΥ.