Δυσφορία στο ΥΠΑΠΕΝ για τις δηλώσεις Χόχσταϊν κατά του Greek Stream

Υπέρ του να μην περάσει από το ελληνικό έδαφος ο αγωγός με το ρωσικό φυσικό αέριο, ο επονομαζόμενος Greek Stream, τάχθηκε ανοιχτά και απροκάλυπτα η Ουάσινγκτον, απειλώντας εμμέσως κιόλας όταν αν τελικά γίνει κάτι τέτοιο η Ελλάδα «θα γίνει μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης».

Η αμερικανική προειδοποίηση ήρθε δια στόματος του συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις, Έιμος Χόχσταϊν, μιλώντας για το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη στο 31ο συνέδριο της παγκυπριακής οργάνωσης ΠΣΕΚΑ.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονη δυσφορία στο ελληνικό Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του οποίου κύκλοι υποστήριζαν ότι τέτοιου είδους δηλώσεις «συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας και υπογράμμιζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει με βάση το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του ελληνικού λαού».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ενδεχόμενη διέλευση αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο από το ελληνικό έδαφος θα υποβοηθήσει τη διαφοροποίηση των δρόμων μεταφοράς του φυσικού αερίου, ενώ θα συμβάλει στη συνεργασία και στην ενεργειακή ασφάλεια όλων των ευρωπαϊκών χωρών.