Βαρουφάκης: Αν δεν υπογράψουμε μου είπαν ότι θα υπάρξουν capital controls

Στην αποκάλυψη ότι, την πρώτη εβδομάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος παράγοντας, τον οποίο δεν κατονόμασε, του ανέφερε ότι εάν δεν υπογράψει Μνημόνιο θα υπάρξει capital controls, προχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γιάνη Μηλιού ο οποίος υποστήριξε ότι θα έπρεπε να είχε επιβληθεί περιορισμός 300 ευρώ στις αναλήψεις.

«Οπότε το να επιβάλλουμε εμείς αυτό στον εαυτό μας είναι λάθος. Πρέπει να επικρατήσει μια νηφαλιότητα γιατί έχουμε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης» τόνισε με νόημα ενώ, σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από τις Βρυξέλλες και στα όσα προτάθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ στη συνάντηση που είχε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο υπαγωγής του ρεύματος στο 23% και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα η ελληνική οικονομία να παράξει 1,8 -2 δισ. ευρώ από αύξηση φορολογίας όπως το ρεύμα στο 23%. Ούτε ένας αιθεροβάμων νεοφιλελεύθερος δεν θα το δεχόταν αυτό».

Αναφερόμενος στον ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Βαρουφάκης επέμεινε σε όσα είχε υποστηρίξει στη Βουλή ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα μέχρι τον Σεπτέμβριο ενώ για την συμφωνία υποστήριξε ότι το μόνο εμπόδιο για την επίτευξή της είναι η διαφωνία ανάμεσα στους δανειστές παραθέτοντας τις διαφορές που υπάρχουν για το θέμα της απομείωσης του χρέους αλλά και για τους μισθούς και τις συντάξεις.

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει πρόοδος. Το αν θα υπάρξει λύση αφορά από το αν θα συντονιστούν μεταξύ τους οι θεσμοί» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε λέγοντας ότι η «λύση είναι το χρέος να γίνει βιώσιμο και η ιδέα του Grexit να γίνει όσο το δυνατόν πιο μακρινή όσο το Italexit». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το μόνο που χρειάζεται είναι μια συνέντευξη Τύπου των Αλέξη Τσίπρα, Άνγκελα Μέρκελ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι κατά την οποία θα ανακοινωθούν οι βασικές αρχές των προτάσεων προκειμένου να υπάρξει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας».

Ερωτηθείς για το θέμα Παναρίτη, ο Υπουργός Οικονομικών επέμεινε στην πρόταση του επισημαίνοντας ότι «ο Πρωθυπουργός τη στήριξε, αλλά η ίδια έκρινε ότι δεν είναι κάτι που ήθελε να κάνει μετά τον ορυμαγδό των αντιδράσεων. Είναι αρνητική εξέλιξη. Αυτό είναι πρόβλημα για μας. Θα αποφασίσω σήμερα ή αύριο για το ποιος θα την αντικαταστήσει».

Παράλληλα, τάχθηκε αντίθετος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν» ενώ, σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος με το θέμα της ΔΕΗ ενώ για τα λιμάνια και τους σιδηροδρόμους ανέφερε ότι «θα εκτιμήσω πρώτα τις προσφορές των ιδιωτών».

Καταλήγοντας, σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο Υπουργός Οικονομικών δικαιολόγησε τη μη κατάργησή του σε αυτή τη φάση στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «αν εγώ έβαζα την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στο τραπέζι θα μου ζητούσαν να βρω 1,5 δισ. επιπλέον. Όταν κλείσει η διαπραγμάτευση θα καθίσουμε όλοι και θα σπάσουμε το κεφάλι μας για να δούμε πως θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος αυτός είναι σκάνδαλο και αποκρουστικός».