Βαρουφάκης: Αγορά ελληνικών ομολόγων που έχει η ΕΚΤ και το ΔΝΤ από ESM και συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση ο «δρόμος» για τις αγορές

Η αγορά ομολόγων του ελληνικού δημόσιου ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ – και μέρους των ομολόγων του ΔΝΤ από τον ΕSM – σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι η λύση που προτείνει ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για να εξέλθει η χώρα στις διεθνείς χρηματαγορές. Η πρόταση αυτή διατυπώνεται στο πλαίσιο συνέντευξης που ο Υπουργός Οικονομικών παραχωρεί στην εφημερίδα Αυγή.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί το σχέδιο, είναι να αναδιαρθρωθεί το χρέος, ώστε μετά το 2021 να μην τριπλασιαστούν οι ανάγκες πληρωμών.

Στη συνέντευξη, ο κ. Βαρουφάκης σχολιάζει και τις πληροφορίες που τον θέλουν έτοιμο για «ηρωική έξοδο» από την κυβέρνηση λέγοντας ότι «κανείς μας δεν πρόκειται να ρίξει την ασπίδα πριν δικαιώσουμε όλοι μαζί τους πολίτες». Ξεκαθαρίζει δε ότι δεν τίθεται θέμα καταψήφισης της συμφωνίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καθότι, όπως τονίζει, «δεν θα καταθέσουμε στη Βουλή συμφωνία που διίσταται από τις αρχές μας».

Όταν του ζητείται να σχολιάσει την αρνητική κριτική προς το πρόσωπό του από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο κ. Γιούνκερ είναι αυτός που δεν βοηθά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης σχολιάζοντας σκωπτικά ότι έχει δίκιο «αν το νόημα είναι η υποταγή σε μνημονιακές λογικές» και αποσαφηνίζει ότι δεν μπορούν να βρεθούν έσοδα ύψους 1,8 δισεκατομμύρια από τον ΦΠΑ, όπως υποστηρίζει ο κ. Γιούνκερ.

Στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι πρόκειται να μειωθεί σταδιακά με ισοδύναμους φόρους από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.