Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου και πάλι η Ελλάδα, την ώρα που προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της, καθώς η JP Morgan στη σημερινή της ανάλυση υπό τον τίτλο “Strategy: Greece – running over the same old ground, What have we found? Same old Grexit fears” επισημαίνει ότι διατηρεί ουδέτερη στάση για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της, όσο ο χρόνος περνά χωρίς συμφωνία για την χώρα, τόσο λιγότερο πιθανή γίνεται η σύναψή της και τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα ενός Grexit. Οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές (ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με μεγαλύτερο discount σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό κλάδο τηλεπικοινωνιών από το 2012), ενώ το βασικό σενάριο των αναλυτών παραμένει ότι η διαπραγμάτευση θα έχει θετική έκβαση, και η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Οι αναλυτές της JP Morgan ελπίζουν ότι αυτό θα αποδειχθεί, αλλά η ελπίδα δεν είναι καλή επενδυτική συμβουλή. Κάνοντας μια αποτίμηση του τι έχει αλλάξει τους τελευταίους 8 μήνες στην χώρα, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι δεν έχουν γίνει πολλές αλλαγές αφού η ρευστότητα των τραπεζών, τα δημόσια οικονομικά, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων βρίσκονται σε «παρακμή», ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Παράλληλα, εκτιμούν πως καθώς ο χρόνος περνά, διαπιστώνεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι πιο κοντά στην αρχική θέση της τρόικα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, είναι πολύ πιθανόν να περιλαμβάνει μια πρόβλεψη για ένα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα. Όσον αφορά για το τι θα κάνει το Grexit ένα πιο πιθανό σενάριο, η JP Morgan αναφέρει ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τον ELA, είναι αυτός που θα κρίνει την πορεία της Ελλάδος.
Τέλος, σχετικά με το κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, οι αναλυτές της JP Morgan επισημαίνουν πως η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με το ΑΕΠ της να αντιστοιχεί μόλις στο 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Η JP Morgan εκτιμά ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα είναι μόλις 5 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο του ενεργητικού του αγγίζει τα 33 τρισ. ευρώ.