Στις διαφωνίες ανάμεσα στους δανειστές και στο ότι αυτές, καθώς και τα αντικρουόμενα μηνύματα που στέλνουν το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η γερμανική ηγεσία μπορούν κάλλιστα να επισπεύσουν μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ επικεντρώνει το ενδιαφέρον του άρθρο του οικονομικού περιοδικού Wirtschaftswoche.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι αν και στόχος όλων είναι να βοηθήσουν την Αθήνα, στο Βερολίνο αυξάνει η ανησυχία ότι η έλλειψη ομοφωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κύκλων και των χωρών-μελών της Ευρωζώνης ενδέχεται να συμβάλει σε μια έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μιλούν με μία φωνή, εξηγεί το περιοδικό. Αυτό ισχύει για τις λεπτομέρειες: Το ΔΝΤ βλέπει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας διαφορετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Ταμείο θέλει να μειώσει τη βασική σύνταξη, ενώ οι Βρυξέλλες να περιορίσουν τον αριθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Ισχύει όμως και επί της αρχής: κυρίως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί διάκεινται ευνοϊκά προς τους Έλληνες. Την ίδια ώρα, σημειώνει το περιοδικό, στο εσωτερικό του Eurogroup, που διατηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα, αυτή η διχογνωμία προκαλεί εντάσεις. Μια πηγή από το Eurogroup σχολίασε: «Πώς μπορούν οι Έλληνας να καταλάβουν τι θέλουμε, όταν οι θεσμοί στέλνουν τόσο διαφορετικά μηνύματα;».
Σύμφωνα με το Wirtschaftswoche, στο Βερολίνο υπάρχει ο φόβος ότι το ΔΝΤ θα αποσυρθεί από τους θεσμούς. Ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, κάτι για το οποίο ήδη μιλά ο Γερμανός Αντικαγκελάριος και Πρόεδρος των Σοσιαλιστών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είναι κάτι για το οποίο η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί δύσκολα να πείσει τα μέλη του Ταμείου.
Το άρθρο υποστηρίζει ότι ακόμη και στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης υπάρχουν διαφωνίες. Την ώρα που η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει ξεκάθαρα να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται να μην αποκλείει ένα Grexit.
Ίσως τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου. Όμως, εκτιμά το Wirtschaftswoche, αυξάνεται η ανησυχία μήπως μέχρι τότε η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει. Για να σταματήσουν οι διχογνωμίες, θα μπορούσε να μεσολαβήσει ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, ένας έμπιστος της Μέρκελ, αλλά αυτός μοιάζει να μην υπάρχει, καταλήγει το άρθρο.