"Φρενάρει" ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης

Η παραγωγή ανά εργαζόμενο αυξήθηκε πέρυσι με τον χαμηλότερο ρυθμό από την αρχή της χιλιετίας, με την επιβράδυνση να είναι φανερή σε όλες σχεδόν τις περιοχές, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα της βραδύτερης αύξησης της παραγωγικότητας λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις.

Όπως αναδημοσιεύει το enikonomia.gr, σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο Conference Board, τα επίσημα στοιχεία για την παραγωγή και την απασχόληση δείχνουν ότι μόνο στην Ινδία και την υποσαχάρια Αφρική σημειώθηκε αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας πέρυσι.

Ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 2,1% το 2014 έναντι μέσου ρυθμού 2,6% από το 1999 έως το 2006.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board, Bart van Ark, δήλωσε ότι η συνολική παραγωγικότητα, που λαμβάνει υπόψη και το επίπεδο δεξιοτήτων και τις επενδύσεις, εκτός από τον αριθμό των εργαζομένων, μειώθηκε κατά 0,2% το 2014. “Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και συνεπώς πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά”, δήλωσε.

Οι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο το πρόβλημα της χαμηλής παραγωγικότητας εργασίας, ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα βελτιωμένα επίπεδα διαβίωσης σε πλούσιες και φτωχές χώρες.

Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν γίνει λιγότερο αποδοτικές στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών από τη χρήση παραγωγικών συντελεστών αρχίζει να ενοχλεί τους πολιτικούς σε όλο τον κόσμο.