Brussels Group: Στενεύουν τα περιθώρια

Με την “καυτή ανάσα” της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο “σβέρκο” επιστρέφει αύριο η κυβέρνηση στο Brussels Group, με στόχο τη συμφωνία και, κατ’ επέκταση, τη χρηματοδότηση.

Ομως, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, ο στόχος “δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί, καθώς όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μεν πρόοδος, αλλά ήταν μικρή και απαιτείται περισσότερη δουλειά ακόμα και στα θέματα που έχει διαπιστωθεί σύγκλιση”.

Οι δανειστές, σημειώνει η εφημερίδα, επιμένουν στην εφαρμογή δύο συντελεστών. Ένας κοντά στο 23% (αν όχι στο 23%) στον οποίο θα ενταχθεί η πλειονότητα των προϊόντων και υπηρεσιών και ένας δεύτερος χαμηλότερος (κοντά στο 10%) που θα αφορά λίγα και ευαίσθητα προϊόντα και υπηρεσίες.

Στο ασφαλιστικό οι δανειστές επιμένουν στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ δεν δέχονται την καταβολή της 13ης σύνταξης.

Σε κάθε περίπτωση η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι “όλες οι συζητήσεις γίνονται με φόντο το χρονοδιάγραμμα των δόσεων που έχει να καταβάλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μέσα στον Ιούνιο και το ενδεχόμενο αυτές να μην καταβληθούν”.

Το in.gr σημειώνει ότι “αν και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν την Κυριακή πως το εύρος των εκκρεμών ζητημάτων έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό και ότι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να θεωρηθεί ορατή, αυτό δεν επιβεβαιωνόταν από την πλευρά των δανειστών”.

Προσθέτει ότι “σε γενικές γραμμές έλληνες και διεθνείς διαπραγματευτές έχουν καταλήξει ότι θα πρέπει εφεξής να αυξηθεί ο ΦΠΑ -που μάλλον θα διατηρηθεί με τρεις συντελεστές-, να αυξηθούν τα μέσα όρια συνταξιοδότησης και να επαναρυθμιστούν οι αγορές προϊόντων και εργασίας. Εκ παραλλήλου, τείνουν σε συμφωνίες επί ζητημάτων όπως τα κόκκινα δάνεια του τραπεζικού τομέα, το τι μέλλει γενέσθαι με όσους δεν εντάχθηκαν στις 100 δόσεις για χρέη προς το Δημόσιο καθώς και τις προϋποθέσεις γι’ αυτούς που εντάχθηκαν. Συμφωνία φαίνεται επίσης να υπάρχει και ως προς άλλα δημοσιονομικά ζητήματα, αρχής γενομένης από το σχετικά περιορισμένο ύψος των υποχρεωτικών κρατικών πλεονασμάτων των επόμενων ετών, κάτι που μπορεί να δώσει στην κυβέρνηση κάποια περιθώρια άσκησης κοινωνικών πολιτικών”.