Για αδυναμία αποπληρωμής τριών δόσεων στο ΔΝΤ τον Ιούνιο ενημέρωσε τον Τζ. Λιου ο Α. Τσίπρας

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τις τρεις δόσεις του Ιουνίου συνολικού ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ προς το ΔΝΤ είναι το μήνυμα που μετέφερε στον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου.

Με βάση τις πληροφορίες αυτές, που δεν επιβεβαιώνονται όπως τόνισε και ο Μ. Ιγνατίου,  κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Λιου να παρέμβει προς το ΔΝΤ ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο όλες οι δόσεις που πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο να ενοποιηθούν σε μία και η αποπληρωμή να γίνει μετά τα μέσα του μήνα.  Η πρώτη δόση ύψους 303 εκατ. ευρώ πρέπει να καταβληθεί στις 5 Ιουνίου.

Μια τέτοια απόφαση πρέπει να ληφθεί από το ΔΣ του ΔΝΤ αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θεωρείται και πολύ πιθανό.

Από την  πλευρά του ο Τζακ Λιου κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές, επισημαίνοντας τους κινδύνους που θα είχε για την Ελλάδα μία ενδεχόμενη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις.  Ο κ. Λιου προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα ότι μία αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για μία γρήγορη συμφωνία θα προκαλούσε άμεσα δυσκολίες στην Ελλάδα, καθώς και αβεβαιότητα στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.