Κατηγορηματικά διαψεύδει το γερμανικό υπ. Οικονομικών τα περί διπλού νομίσματος για την Ελλάδα

Ανακριβές χαρακτηρίζει το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών το ρεπορτάζ που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εισηγηθεί την υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα, αν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, κατά τα πρότυπα του Μαυροβουνίου. Το γερμανικό Υπουργείο διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα. «Οι πληροφορίες είναι ανακριβείς. Τέτοιου είδους σενάριο δεν τίθεται προς συζήτηση» ήταν η απάντηση του γερμανικού Υπουργείου μέσε twitter, σχολιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Σόιμπλε έθεσε την ιδέα του παράλληλου νομίσματος σε πρόσφατη συνάντηση, χωρίς όμως να συντάσσεται με αυτή, σύμφωνα πάντα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, και ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Ο Σόιμπλε επικαλέστηκε δε το παράδειγμα του Μαυροβουνίου, όπου χρησιμοποιείται το ευρώ, χωρίς η χώρα να είναι μέλος της Ευρωζώνης, πρόσθεσε η μία από τις πηγές.

Τα πραναφερθέντα σχόλια, σχολιάζει το Bloomberg, μαρτυρούν ότι ορισμένοι στη Γερμανία ετοιμάζονται για το χειρότερο με δεδομένη την καθυστέρηση στις διαβουλεύσεις που κρατούν από το Φεβρουάριο. Ενώ η Άνγκελα Μέρκελ και ο Υπουργός Οικονομικών της λένε ότι σκοπός τους είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ο Β.Σόιμπλε έχει επίσης πει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει έξοδό της από την Ευρωζώνη.

Η Γερμανία είναι έτοιμη να τραβήξει αυτήν την κόντρα πολύ μακριά, με τον Σόιμπλε να έχει το ρόλο του κακού, υποστηρίζει ο Jacob Funk Kirkegaard, του Peterson Institute for International Economics. Το ρίσκο μετάδοσης σε άλλα κράτη-μέλη αν επιδεινωθεί η κατάσταση είναι πολύ μικρό, συμπληρώνει.

Η Μέρκελ, θυμίζει το πρακτορείο, δήλωσε την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να ξεκλειδώσουν οι πόροι του προγράμματος.