Επέστρεψε στα κέρδη ο όμιλος Chipita

Με επιστροφή στην κερδοφορία, ενισχυμένα έσοδα και βελτίωση της εικόνας των EBIDTA, έκλεισε την περσινή χρήση ο όμιλος Chipita, η έδρα του οποίου από τις αρχές της φετινής χρονιάς έχει επιστρέψει στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν στα 326,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,2%, ενώ τα καθαρά κέρδη γύρισαν σε θετικό πρόσημο αγγίζοντας τα 12 εκατ. ευρώ από ζημίες 18 εκατ. ευρώ το 2013. Σε επίπεδο EBIDTA η εικόνα ήταν εξίσου ενισχυμένη, στα 20,9 εκατ. ευρώ έναντι 3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου αυξήθηκαν κατάτι στα 443 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τον δανεισμό, το 2014 υπήρξε περιορισμός των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 271,4 εκατ. ευρώ έναντι 282,6 εκατ. ευρώ το 2013. Σχετικά με τα ομολογιακά δάνεια, τον φετινό Ιανουάριο οι ομολογιούχοι δανείου ύψους 207 εκατ. ευρώ ενέκριναν την παράταση λήξης του έως τον Απρίλιο, προκειμένου να συζητηθούν οι όροι νέου ομολογιακού δανείου, το οποίο είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Αντίστοιχα, ακόμη δύο ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ πήραν παράταση έως το τέλος Ιουλίου.

Παράλληλα, σημαντική τόνωση της ρευστότητας ύψους 108 εκατ. ευρώ προήλθε τον φετινό Απρίλιο με την είσοδο της θυγατρικής εταιρείας της Chipita, της Edita, στο χρηματιστήριο του Καΐρου, με παράλληλη διαπραγμάτευση μέσω Πιστοποιητικών Παραστατικών Μετοχών (GDR’s) στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ειδικότερα, ο όμιλος της Chipita συμμετείχε στην εισαγωγή με πώληση του 15% των μετοχών της συγγενούς εταιρείας. Τα καθαρά έσοδα από την εν λόγω πώληση ανήλθαν στα 108 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι με βάση την ιδιωτική τοποθέτηση στα χρηματιστήρια της Αιγύπτου και του Λονδίνου, καθώς και τη δημόσια προσφορά στο χρηματιστήριο της Αιγύπτου η χρηματιστηριακή αξία της Edita φτάνει τα 6,7 δισ. αιγυπτιακές λίρες (περί τα 810 εκατ. ευρώ).