Στη Ρίγα στραμμένα τα "βλέμματα"

Στη Ρίγα της Λετονίας είναι στραμμένα της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής κοινότητας, αφού, αν και δεν εντάσσεται στην επίσημη ατζέντα, το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει ουσιαστικά, δεδομένου ότι στο περιθώριο των εργασιών της 4ης Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης αναμένονται συναντήσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τόσο με την τη Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, όσο και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Αναμένεται όμως να υπάρξουν επαφές και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τσίπρας θα καταθέσει πρόταση-πακέτο που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του δημόσιου χρέους, η οποία προβλέπει τον εξορθολογισμό της διάρθρωσής του, χωρίς «κουρέματα» ή δραματικές αλλαγές.

Από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε την πρόθεση της Γερμανίδας καγκελαρίου να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ωστόσο ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς στο το Brussels Group ως τα τέλη Μαΐου για να κατατεθεί κατόπιν στο Eurogroup.

Όπως τόνισε «δεν αποτελεί γερμανικό τελεσίγραφο» αλλά διαδικασία που προβλέπεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα στις 20 Φεβρουαρίου.

Διευκρίνισε ακόμη ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις αφορούν μόνο την ολοκλήρωση του δεύτερου δανειακού πακέτου και τίποτα περισσότερο.

Στην ελληνική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν και ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Θοδωρής Μιχόπουλος.

Το δείπνο εργασίας είναι προγραμματισμένο για απόψε στις 8.