ΕΚΤ: Αύξησε κατά 200 εκ.€ τον ELA - Δεν αποφάσισε «κούρεμα» ενεχύρων

Σε αύξηση του ορίου χορήγησης έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες  κατά 200 εκατομμύρια ευρώ δια μέσου του ELA αποφάσισε να προχωρήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πλέον το συνολικό όριο αυξάνεται στα 80,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στην ΕΚΤ, η απόφαση για μικρό ποσό αύξηση λήφθηκε με το σκεπτικό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλό επίπεδο οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες.  Το περιθώριο που έχει μείνει προς χρήση ανέρχεται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ  και το ανώτατο όριο δανεισμού διαμορφώνεται στα 80,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θετικό είναι το γεγονός ότι δεν λήφθηκε καμία απόφαση για κούρεμα των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών, αν και για το θέμα έγινε πολύωρη και εξαντλητική συζήτηση. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί εκ νέου προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, οπότε θα μπορούσε να υπάρχει και απόφαση, κάτι που εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και από το πώς θα «κυλήσει» η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα, όπου, αν και δεν υπάρχει στην ατζέντα, πιθανότατα το ελληνικό ζήτημα θα συναντηθεί σε ξεχωριστή συνάντηση που θα έχουν ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.