Αγροτικές εξαγωγές στη Ρωσία: Άγρια "πετσοκομμένη" η ελληνική επιστροφή

Μετρημένες στα δάχτυλα θα είναι οι ελληνικές εξαγωγικές αγροτικές επιχειρήσεις που θα επιστρέψουν στη ρωσική αγορά μετά την άρση των αντιμέτρων εκ μέρους της Ρωσίας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Κτηνιατρική και Αγροτοϋγειονομική Εποπτεία, Σεργκέι Ντάνκβερτ.

Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι από τις περίπου είκοσι ελληνικές εταιρίες που ήταν πιστοποιημένες από τις ρωσικές αρχές και εξήγαγαν φράουλες, ροδάκινα και νεκταρίνια στη Ρωσία πριν το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα από χώρες της ΕΕ, θα επιστρέψουν “μόνο μερικές μονάδες”.

Αντίστοιχο “φιλτράρισμα” έγινε και στην Κύπρο, όπου από τις έξι εταιρίες πριν το εμπάργκο θα επιστρέψουν μόλις δύο, ενώ από τις 90 ουγγρικές πιστοποιημένες εταιρίες θα επιστρέψουν μόνο οι δεκαπέντε.

Συνολικά, οι αγροτικές εταιρίες κρατών – μελών της ΕΕ που θα επιστρέψουν στη Ρωσία μετά την άρση του εμπάργκο δεν θα ξεπερνούν το 20% αυτών που εξήγαγαν πριν από αυτό. Ωστόσο, ο Ντάνκβερτ έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η σχετική διαδικασία “δεν θα είναι τόσο εύκολη, όσο θα θέλαμε”, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η υπηρεσία του, γεγονός που δεν θα επιτρέψει τη γρήγορη επιθεώρηση των ξένων εταιριών προς πιστοποίηση στην περίπτωση που η ρωσική κυβέρνηση δώσει το “πράσινο φως” για την άρση του εμπάργκο.