Brussels Group: Στο επίκεντρο ο ΦΠΑ

Αρχίζουν ξανά σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group. Στόχος της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και επίτευξη μιας πρώτης μεταβατικής συμφωνίας το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου, ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, το σημερινό Brussels Group αναμένεται να απασχολήσει το θέμα του ΦΠΑ. Οι δανειστές αντιμετωπίζουν με δυστοκία την ελληνική πρόταση για το νέο καθεστώς στον ΦΠΑ, έχοντας ήδη εκφράσει και επισήμως τις αντιρρήσεις τους στις τηλεδιασκέψεις του Brussels Group.

Για τις αντιδράσεις των δανειστών, ενημέρωσε το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η «κίτρινη κάρτα» αφορά στην μείωση του ενιαίου συντελεστή, που η Αθήνα προτείνει να ανέρχεται σε 18%, σε 15% για όσους χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους πλαστικό χρήμα, ήτοι πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Τις αντιδράσεις των πιστωτών επιβεβαίωσε και κορυφαίος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, λέγοντας ωστόσο ότι τα κίνητρα για την χρήση πλαστικού χρήματος δεν είναι το μόνο σημείο διαφωνίας, αποτελεί ωστόσο το επίκεντρο των αντιδράσεων, καθώς υπάρχει και νομικό κώλυμα για την εφαρμογή τέτοιου μέτρου, δεδομένου ότι όπως αναφέρουν «η κοινοτική νομοθεσία δεν επιτρέπει την ύπαρξη διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία».