Ενδιαφέρον του Κατάρ για το Κοζλοντούι

Ενδιαφέρον του Κατάρ για τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ με τον σεΐχη Χάμαντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι. Συγκεκριμένα, το Κατάρ ενδιαφέρεται να κατασκευάσει τον έβδομο αντιδραστήρα.

Ο Μπορίσοφ διευκρίνισε ότι ήδη υπάρχει σχετικό συμβόλαιο κατασκευής με την αμερικανική εταιρεία «Westinghouse», ωστόσο πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία αναζητά “στρατηγικό επενδυτή”. Ο σεΐχης εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την ενεργειακή πολιτική της Βουλγαρίας και ζήτησε λεπτομερή παρουσίαση του σχεδίου κατασκευής του νέου αντιδραστήρα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, η δυνατότητα προμήθειας από το Κατάρ στη Βουλγαρία υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός σημείωσε ότι για τη χώρα του είναι πολύ σημαντική η δημιουργία εναλλακτικών πηγών προμήθειας φυσικού αερίου. Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία συνεργάζεται σε αυτό το πεδίο με την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Σερβία. “Η προτεραιότητα στα σχέδια αυτά είναι η γραμμή διασύνδεσης με την Ελλάδα, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα να προμηθεύσει υγροποιημένο φυσικό αέριο στη Βουλγαρία μέσω των ελληνικών ακτών” υπογράμμισε ο Μπορίσοφ.

Ο πυρηνικός σταθμός στο Κοζλοντούι κατασκευάστηκε στη δεκαετία του ’70. Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η Βουλγαρία έκλεισε τέσσερις από τις μονάδες του Κοζλοντούι, λαμβάνοντας παράλληλα την απόφαση να προχωρήσει στην κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα.