Γ. Βαρουφάκης: "Είμαστε η παράπλευρη απώλεια του Ντράγκι"

Κανείς, ούτε η Ελλάδα, ούτε οι δανειστές, δεν θέλει τη ρήξη σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Μιλώντας χθες στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό», ο Υπουργός σημείωσε ότι «η ρήξη ποτέ δεν ήταν στην ατζέντα μας. Δεν σκεφτόμαστε τη ρήξη, αλλά ούτε μια μη βιώσιμη συμφωνία. Ούτε εμείς θέλουμε την ρήξη, ούτε οι άλλοι».

Επανέλαβε τη διαβεβαίωση που είχε δώσει νωρίτερα στον ΣΕΒ ότι “είμαστε κοντά σε συμφωνία”, εκτιμώντας μάλιστα ότι είναι «θέμα εβδομάδας», αν και σημείωσε ότι «έπρεπε να είχαμε κλείσει την διαπραγμάτευση στα μέσα Μαρτίου».

Χαρακτήρισε «μεγάλο αγκάθι» το ασφαλιστικό, ενώ είπε ότι στα εργασιακά οι δανειστές ζητούν “μαζικές απολύσεις”. Υποστήριξε ότι οι περικοπές των συντάξεων δεν είναι μεταρρύθμιση, τόνισε όμως ότι θα πρέπει να «μπει τάξη» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι «στις 12 Μαΐου δεν ξέραμε αν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε την δόση του ΔΝΤ», τονίζοντας πάντως πως ο ίδιος προτιμά να μην πληρωθεί το ΔΝΤ, παρά να μείνουν απλήρωτοι συνταξιούχοι και μισθωτοί. «Εάν έχουμε το δίλημμα να πληρώσουμε έναν δανειστή, που αρνείται να υπογράψει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με εμάς ή έναν συνταξιούχο, εμείς θα πληρώσουμε τον συνταξιούχο» πρόσθεσε .

Μιλώντας για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, ο Έλληνας Υπουργός είπε πως «είμαστε παράπλευρη απώλεια της προσπάθειας του Ντράγκι, να σώσει την ευρωζώνη».

Για τη μεταφορά των αποθεματικών των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Υπουργός είπε ότι «είναι μια μέθοδος με την οποία καταφέραμε να διαχειριστούμε την ικανότητα του κράτους να πληρώνει τους δανειστές, αλλά ακόμη και να μην είχαμε πρόβλημα ρευστότητας, θα το κάναμε».

Πηγή: Star