Βαρουφάκης: Η μεγάλη μακρά επίπονη διαπραγμάτευση πλησιάζει στη συμφωνία

Το πώς θα είναι μια «έντιμη, αμοιβαία επωφελής, συμφωνία όπως την κατανοεί η κυβέρνησή μας» παρουσίασε από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς -όπως είπε- «η μεγάλη, μακρά, επίπονη διαπραγμάτευση πλησιάζει στην συμφωνία». Ο Υπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με τα δημοσιονομικά και το Μεσοπρόθεσμο πλάνο για την περίοδο 2015-2019. Στόχος τόσο των δανειστών μας όσο και δικός μας, όπως είπε, είναι η εγγύηση πως το ελληνικό δημόσιο δεν θα ξαναχρειαστεί δανεικά για να καλύπτει τις πρωτογενείς δημόσιες δαπάνες του και πώς θα κριθεί το συντομότερο αξιόχρεο.

«Το υπάρχον πρόγραμμα δεν δύναται να πετύχει τον δεύτερο στόχο –το να καταστήσει δηλαδή το κράτος μας ξανά αξιόχρεο σε εύλογο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι ο λόγος που διαπραγματευόμαστε με ένταση το Μεσοπρόθεσμο της χώρας» υπογράμμισε ο Υπουργός. Και συνέχισε λέγοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι εν προκειμένω «να θέσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων σε επίπεδα που να συνάδουν με τον ρυθμό ανάπτυξης», ενώ η έξοδος στις αγορές θα επιτευχθεί «μέσα από την μεγιστοποίηση των ρυθμών ανάπτυξης που θα φέρουν τα χαμηλότερα πλεονάσματα και βεβαίως την ορθολογικότερη διάρθρωση του χρέους μας».

Ο κ Βαρουφάκης επανέλαβε τα περί «παγίδας λιτότητας», με την απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που περιέχει το τρέχον πρόγραμμα και τόνισε: «Εμείς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι απαραίτητο να αλλάξουμε ήθη και έθιμα. Να γίνουμε πιο παραγωγικοί, περισσότερο αποτελεσματικοί, να συγκλίνουμε ως προς την ανταγωνιστικότητά μας με την Βόρεια Ευρώπη. Εκείνοι, οι δανειστές, πρέπει να αποδεχθούν ότι η Μνημονιακή λογική, μέρος της οποίας σας ανέπτυξα σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα, το χρέος και την μεγέθυνση του ΑΕΠ, απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας και πρέπει να μπει στο περιθώριο.  Αυτό απαιτείται για την συμφωνία. Ο κοινός νους το απαιτεί. Το απαιτεί και το χρέος όλων μας, και των 19 μελών-κρατών της Ευρωζώνης, στην ιστορία της Ευρώπης.Μια τέτοια αμοιβαία κίνηση θα ξεκλείδωνε το μέγα μεταρρυθμιστικό κίνημα που χρειάζεται η χώρα και που εκλεγήκαμε για να υπηρετήσουμε».

Για την μετά τον Ιούνιο εποχή, μετά την ολοκλήρωση του ισχύοντος προγράμματος, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα των αναγκών αποπληρωμής του χρέους και επανάλαβε την πρότασή του για «διαμεσολάβηση του ESM ώστε η ΕΚΤ να αποπληρωθεί από αυτόν και, παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο να αποπληρώσει τον ESM σε βάθος χρόνου, μετά από σχετική συμφωνία με τους εταίρους». Και όσον αφορά στο χρέος τόνισε ότι η διάρθρωση του θα μπορούσε να εξορθολογιστεί κι άλλο μέσα από διασύνδεση των επιτοκίων αποπληρωμής με το ρυθμό μεγέθυνσης του ονομαστικού ΑΕΠ, θωρακίζοντας τη βιωσιμότητα του χρέος από αυξομειώσεις του οικονομικού κύκλου.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι είναι προφανές ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, χωρίς «ξεπούλημα σε ελάχιστες τιμές με στόχο την εξυπηρέτηση ενός μη βιώσιμου χρέους, όπως γινόταν έως τώρα». Και για το τραπεζικό σύστημα, είπε ότι πρέπει να απεγκλωβιστεί από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να μπορεί να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση εξωστρεφών επιχειρήσεων, και γι αυτό πρότεινε τη δημιουργία δημόσιας εταιρείας διαχείρισής τους, «προφανώς με την συμμετοχή και συμβολή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Σημείο-κλειδί χαρακτήρισε επίσης την καταπολέμηση της φτώχειας με ένα πρόγραμμα το οποίο, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «είμαστε αποφασισμένοι να επεκτείνουμε έως ότου τα ίχνη της κοινωνικής λαίλαπας που έπληξε την χώρα μας εξαφανιστούν».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στο πώς θα κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα: «Η καθυστέρηση της επίτευξης συμφωνίας, καθώς και η ανάγκη να περάσουμε από τα Μνημονιακά προγράμματα που γράφτηκαν στη γλώσσα και στη λογική του ΔΝΤ σε ένα νέο συμβόλαιο, που να θυμίζει περισσότερο αναπτυξιακό πρόγραμμα τύπου Παγκόσμιας Τράπεζας, επιβάλλει σε όλα τα μέρη της διαπραγμάτευσης να συμφωνήσουμε σε ένα, κοινό conditionality, σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, στη βάση του οποίου θα κλείσει η προηγούμενη και θα ξεκινήσει η νέα Μεταμνημονιακή περίοδος» είπε.

Κλείνοντας, την ομιλία του ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σας προσκαλώ να φανταστούμε όλοι μαζί τη στιγμή που μια συμφωνία, σαν αυτή που σας περιέγραψα, ανακοινώνεται. Νομίζω ότι από μόνη της η ανακοίνωση, το ίδιο το press conference στο οποίο θα παρουσιαστεί, θα αρκεί για να περάσουμε σε μια νέα, ελπιδοφόρα εποχή».