Μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα εγείρει για την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο οικονομικό ζήτημα, αλλά και πολιτικό. Αυτό εκτιμούν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Ρωσίας, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ραδιοφώνου του μεγάλου και έγκυρου ρωσικού μιντιακού ομίλου “Κομμερσάντ”.
Οι Ρώσοι επιχειρηματίες και οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο σταθμό θεωρούν ότι οι δανειστές φοβούνται την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, γι΄ αυτό πιθανολογούν ότι θα κάνουν τα πάντα για την παραμονή της.
Οι δανειστές θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις, αλλιώς η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα γίνει πραγματικότητα, σημειώνει ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χρηματιστηριακών Αγορών, Βαλέρι Πετρόφ.
“Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο παράδοξη: Όσο χειροτερεύει, τόσο η Ελλάδα θα μπορεί ευκολότερα να πείσει τους δανειστές της να πάνε σε παραχωρήσεις και να περάσουν από τις απαιτήσεις, στην αναδιάρθρωση του χρέους. Γι’ αυτό τώρα μάλλον αναμένουμε κάποιες κινήσεις εκ μέρους της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι οποίες θα προσανατολίζονται στην αναδιάρθρωση του χρέους, αλλιώς θα δούμε την έναρξη των διαδικασιών για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη” σημειώνει ο αναλυτής.
Η ΕΕ κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τη χρεοκοπία και την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, εκτιμά ο γενικός διευθυντής της εταιρίας “Παρτνιόρ”, Αντρέι Μορντάβτσενκοφ. “Αν χρωστάς ένα δολάριο είναι δικό σου πρόβλημα. Αν χρωστάς ένα εκατομμύριο δολάρια, τότε είναι πρόβλημα αυτών που στα δάνεισαν” σημείωσε χαρακτηριστικά. “Στην προκειμένη περίπτωση η ΕΕ πρέπει να σκέφτεται πώς να στηρίξει την Ελλάδα και όχι για το αν βγαίνει ή δεν βγαίνει η χώρα από την ευρωζώνη. Πιθανότητες εξόδου υπάρχουν, αλλά οι πιθανότητες να κάνει η ΕΕ τα πάντα για να μη συμβεί αυτό, είναι περισσότερες”.
Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση δεν πρέπει να αποκλείεται μια χρεοκοπία και έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, σημειώνει ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της διαχείρισης της εταιρείας “Ρούσκι Σταντάρτ”, Σεργκέι Σουβεροφ. “Η κοινή γνώμη της Ελλάδας και η υποχρέωση να εφαρμόσει τις προεκλογικές υποσχέσεις κάνουν τη στάση του πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα, αρκετά σκληρή σε σχέση με την παύση των σκληρών μέτρων λιτότητας. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πιέσει τους δανειστές, ωστόσο, την ίδια στιγμή, η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, αν και τελικά είναι μάλλον μικρή, αφού μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα αποτελέσει μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό ζήτημα για την ΕΕ. Γι’ αυτό μάλλον οι δανειστές τελικά θα πάνε την τελευταία στιγμή σε υποχωρήσεις”.