Γερμανία: Ενδοκυβερνητικές "αψιμαχίες" από τις δηλώσεις Γκάμπριελ

Αρχισαν τα ενδοκυβερνητικά “όργανα” στην Γερμανία, μετά τις δηλώσεις του Αντικαγκελάριου Γκάμπριελ για τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, καθώς και με την εκτίμησή του ότι ένα Grexit δεν θα είναι οικονομικά αλλά πολιτικά επικίνδυνο.

Ο γερμανικός Τύπος επικεντρώνεται στην αντίθεση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ σε τέτοιου είδους εκτιμήσεις, με αιχμή τις δηλώσεις του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος δήλωσε στη Welt am Sonntag ότι «δεν πρέπει να μιλάμε για τρίτη διάσωση», ενώ υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες θα πρέπει να αποδείξουν ότι θα προχωρήσουν στον συμφωνημένο δρόμο».

Οι διαφωνίες μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατικών (SPD) του Γκάμπριελ και του CDU για το θέμα της Ελλάδας ενδέχεται να προκαλέσουν συγκρούσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, σχολιάζει η Zeit.

Ο ευρωβουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU), αδελφό κόμμα του CDU, δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel: «Στη Γερμανία δεν υπάρχει πλειοψηφία για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας».

Ο αντιπρόεδρος του CDU/CSU Χανς Πέτερ Φρίντριχ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός Grexit. «Αν δεν επιμείνουμε στις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, προκαλούμε μεγάλη ζημιά στη νομισματική ένωση. Αυτή η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη από το αν τελικά η Ελλάδα αποχωρούσε» από την Ευρωζώνη, είπε στο Spiegel.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD, Κάρστεν Σνάιντερ, επεσήμανε ότι η συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα πρέπει να είναι ταμπού, αναφέρει η εφημερίδα Tagesspiegel.

«Μερικοί στο CDU και το CSU έχουν πειστεί από την αυταπάτη ότι δεν θα υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας», είπε ο Σνάιντερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα.

«Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία δεν θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την τύχη της χώρας στα χέρια της.

«Οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές είναι προς το δικό της συμφέρον, αν η Ελλάδα επιθυμεί να σταθεί ξανά στα πόδια της γρήγορα», σημείωσε ο Σνάιντερ.

Κατέληξε λέγοντας ότι για να δοθεί στην Ελλάδα περαιτέρω βοήθεια από την Ευρώπη θα πρέπει να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Ευρωζώνης και Αθήνας. «Γι’ αυτό πρέπει τις λέξεις να ακολουθήσουν πράξεις. Δεν θα υπάρξει λευκή επιταγή», είπε.