Στο «παρά 5΄» αποφεύχθηκε το πιστωτικό γεγονός

Σε σενάριο πολιτικο-οικονομικού «θρίλερ» παραπέμπουν οι αποκαλύψεις για το πώς αποφεύχθηκε πιστωτικό γεγονός πριν λίγα 24ωρα, όταν διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα δεν είχε τα χρήματα της δόσης των 750 εκατομμυρίων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με το in.gr που παραπέμπει στο ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», το βράδυ της περασμένης Κυριακής, δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για αποπληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημερώθηκε από το οικονομικό επιτελείο πως δεν υπάρχουν χρήματα όχι μόνο για τη δόση του ΔΝΤ, αλλά ούτε για μισθούς και συντάξεις.

Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε ότι η δόση προς το ΔΝΤ δεν θα πληρωθεί και κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου στο τηλέφωνο για να τον ενημερώσει σχετικά. Στην κυβέρνηση «σήμανε συναγερμός», καθώς η χώρα βρισκόταν ένα βήμα πριν από το πιστωτικό γεγονός.

Σύμφωνα με το Βήμα, η χώρα απέφυγε το ατύχημα στο παρά ένα, όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο Δ.Μάρδας βρήκαν τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα χρήματα προέρχονται από την αναβολή πληρωμών του Δημοσίου προς τρίτους μέσα στον Μάιο και κατά ένα μικρό ποσοστό από τα διαθέσιμα Ταμείων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Όσο για τη δόση, ως «σωτήρας» εμφανίζεται ο μέχρι τότε μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, κ. Θ. Κατσάμπας, ο οποίος, σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΝΤ1 από την Ουάσιγκτον, έθεσε υπ’ όψιν έναν «ξεχασμένο» λογαριασμό «εκτάκτου ανάγκης» με περίπου 650 εκατ. ευρώ, τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κατσάμπας έχει υποβάλει την παραίτησή του προς την κυβέρνηση, μετά την περιθωριοποίησή του κατά την τελευταία επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στην Ουάσιγκτον.