Τις καταστροφικές συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ επαναλαμβάνει η BofA, λέγοντας ότι το Grexit θα προκαλούσε «ατέλειωτο χάος» στη χώρα μας, αλλά θα δημιουργούσε και ένα ολόκληρο ντόμινο στις αγορές που θα αναζητούσαν το επόμενο «θύμα».
Σύμφωνα με τον Αυστριακό οικονομολόγο, Ντάβιντ Χάουνερ, επικεφαλής των οικονομολόγων της τράπεζας για τις αναδυόμενες χώρες, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα δημιουργούσε προηγούμενο, με αποτέλεσμα, οι αγορές, σε κάθε μελλοντική κρίση, να αναρωτιούνται εάν επίκειται η αποχώρηση άλλης χώρας -κάτι που θα ήταν παράγοντας αποσταθεροποίησης.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, όπου θα ήταν καλύτερα η θέση της και όλες οι υποτιμήσεις τα προηγούμενα χρόνια δεν έφεραν καμιά τόνωση της οικονομίας, επειδή λείπει μια ανταγωνιστική εξαγωγική οικονομία, αναφέρει, προσθέτοντας πως το Grexit θα ήταν ένα «ατέλειωτο χάος» και νομικά όχι εφικτό.
Μάλιστα, αυτό που διακυβεύεται είναι ακόμα και το ίδιο το δημοκρατικό σύστημα της χώρας, όπως διευκρινίζει, αφού θα έπρεπε να κλειστούν τα σύνορα, ώστε οι άνθρωποι να μην εξάγουν τα χρήματα στο εξωτερικό μέσα σε βαλίτσες. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα στην Ελλάδα θα επαρκέσουν έως το τέλος Ιουνίου και ότι για πολιτικούς λόγους δίνονται άλλα στοιχεία για να ασκηθεί πίεση, αφενός στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα δάνεια, και αφετέρου στο εσωτερικό για να ψηφιστεί από τη Βουλή ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ως προς το αν θα υπάρξει έγκαιρα συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, ο Αυστριακός οικονομολόγος παρατηρεί πως θα είναι πολύ κρίσιμο, καθώς τα χρήματα τελειώνουν στο τέλος Ιουνίου και η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε στη συνέχεια, μια εξέλιξη που θα επηρέαζε και τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μεγάλη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα.