Βαρουφάκης: Θα βουλιάξει η Ελλάδα εάν δεν μεταρρυθμιστεί

Θα βουλιάξει η Ελλάδα αν δεν μεταρρυθμιστεί, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση. Στην ομιλία του, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του «σε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που αποδεικνύεται και μαθηματικά ότι δεν βγαίνει» και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεφύγει από την παγίδα της αυστηρότητας.

«Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο που δεν είναι δυναμικά συνεπές. Που δεν βγαίνει» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς από την άλλη μεριά υπάρχουν περιορισμοί. Υπάρχουν αυτά που μπορούν να γίνουν και αυτά που μπορούν να περάσουν από τα Κοινοβούλια. Δυστυχώς όμως η Ευρώπη δεν έχει την δομή διακυβέρνησης που απαιτείται για να λύνονται τέτοια θέματα».

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να λογίζονται σε σχέση με τα πραγματικά έσοδα που αποφέρουν, ενώ σημείωσε ότι μέχρι σήμερα οι εν λόγω σχέση «είναι αστεία καθώς μόνο το 5% του στόχου έχει επιτευχθεί». “Δεν πρέπει να γίνει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας” δήλωσε με νόημα και υπογράμμισε ότι «η εκμετάλλευσή της πρέπει να εμπεριέχει λελογισμένο μείγμα ιδιωτικοποιήσεων ενώ παράλληλα να διατηρήσει το κράτος ένα μερίδιο».

Αναφερόμενος στη «συμφωνία-λύσης» ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με συνέπεια, ενώ για τα κόκκινα δάνεια υποστήριξε ότι το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από αυτά, ενώ έκανε λόγο και για δημιουργία εταιρείας διαχείρισής τους.

Τέλος για το ελληνικό χρέος σημείωσε ότι πρέπει να επανασχεδιαστεί και όχι να κουρευτεί και σημείωσε ότι “το κούρεμα είναι κακή λέξη”.