Bloomberg: Για πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 3 δισ. € πιέζουν οι δανειστές

Μέτρα ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ φέρονται να ζητούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση εντός του 2015 όπως υποστηρίζει δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.  Επικαλούμενο αξιωματούχους που έχουν καλή γνώση, όπως λένε, της πορείας των διαπραγματεύσεων, το πρακτορείο υποστηρίζει στο δημοσίευμά του ότι η Αθήνα δέχεται πιέσεις να προχωρήσει σε περαιτέρω «σκληρά μέτρα» για να συγκεντρώσει άλλα τρία δισεκατομμύρια ευρώ καθώς λόγω και του εκτροχιασμού του παλιού προγράμματος και των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις γίνεται ολοένα δυσκολότερο να ικανοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2015. Όπως φέρονται να υποστηρίζουν χωρίς τη λήψη νέων μέτρων και χωρίς αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική οι πιστωτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα καταγράψει φέτος πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ.

Οι περικοπές θα φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα μόλις πάνω από 1% του ΑΕΠ, ένας στόχος που χαρακτηρίστηκε «αποδεκτός» από τον Υπουργό Εσωτερικών, Ν. Βούτση, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι χωρίς καμία αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική, η Ελλάδα θα εμφανίσει στο τέλος του 2015 έλλειμμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα πάντα με τους δανειστές.

Και αυτή η απόκλιση μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, και επομένως να απαιτηθούν ακόμα περισσότερο δημοσιονομικά μέτρα, όσο χειροτερεύει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ήδη τα στοιχεία που κοινοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι το ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο υποχώρησε 0,2% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2014 επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία μπαίνει σε τροχιά ύφεσης.

Οι δανειστές, όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν υπολογίζουν σε έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις εκτιμώντας ότι θα καθυστερήσουν αρκετά καθώς η κυβέρνηση θέλει να επανεξετάσει τους όρους με τους οποίους θα γίνουν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Eπιπρόσθετα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θεωρούν πως όσα μέτρα έχει προτείνει η Αθήνα μέχρι στιγμής για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στην πραγματικότητα δεν έχουν κάποιο θετικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με δεύτερο αξιωματούχο που, επίσης παρουσιάζεται ως καλός γνώστης των διαπραγματεύσεων, μετέχει στις συνομιλίες δήλωσε στο Bloomberg ότι οι διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και δανειστών υπάρχουν ακόμα στα ζητήματα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στις περικοπές των συντάξεων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην αγορά εργασίας.