ΕΚΤ: Αύξηση του ELA κατά 1,1 δις € και αμετάβλητο το καθεστώς των εγγυήσεων

Σε αύξηση του ορίου χορήγησης έκτακτης ρευστότητας δια του ELA κατά 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα το συνολικό όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες πλέον να φτάνει τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για την 14η παρέμβασή της από τις 4 Φεβρουαρίου.

Η απόφαση λήφθηκε δια μέσου έκτακτης τηλεδιάσκεψης, μία μέρα νωρίτερα από το συνηθισμένο, λίγες ώρες μετά το Eurogroup αλλά και, προφανώς για σημειολογικούς λόγους, την ίδια ώρα που συνεδρίαζε για άλλη μια φορά στην Αθήνα το κυβερνητικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ΕΚΤ, το περιθώριο που έχει μείνει, καθώς δεν είχε γίνει χρήση του συνόλου των προηγούμενων ορίων, είναι συνολικά 3,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να αυξήσει το ανώτατο όριο κατά 2 δισ., στα 78,9 δισ. ευρω.

Παραμένει σταθερό και το καθεστώς των εγγυήσεων (ενεχύρων) που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΤτΕ για να πάρουν ρευστότητα μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) παραμένει ως έχει. Σημειώνεται ότι η η απόφαση για αύξηση του κουρέματος των ενεχύρων είχε ληφθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ωστόσο το Διοικητικό Συμβούλιο ανέμενε τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας για να δράσει.

Κατά πως φαίνεται, η χθεσινή ανακοίνωση που αναγνωρίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ήταν αρκετό για την ΕΚΤ, η οποία αποφάσισε να μην αυξήσει την πίεση προς την Αθήνα. Το θέμα του κουρέματος ωστόσο αναμένεται να επανέλθει στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.